ВідеоСвіт

Фото – Відео | Африка вдячна нашим «блакитним шоломам»

Сьогодні у світі відзначають День Африки. Україна взяла участь у понад 20 миротворчих операціях ООН, зробивши свій внесок у розбудову стабільності та безпеки в Африці.

Сьогодні у світі відзначають День Африки. 25 травня 1963 року в Аддис-Абебі було створено Організацію Африканської Єдності, яку 2002-го перейменували в Африканський Союз. Відтоді цей день став символом єдності Чорного континенту. У більшості країн світу в цей період згадують культуру африканських народів, проводять різні заходи, пов’язані з їхніми економікою, політикою та історією. Україна — не виняток з правила. Щороку наприкінці травня в Міністерстві закордонних справ відбуваються тематичні заходи. Цьогоріч з нагоди Дня Африки тут було розгорнуто фотовиставку журналіста «Голосу України» Олександра Клименка «Участь України в операціях ООН з підтримання миру в Африці». Під час заходу державний секретар МЗС Андрій Заяць вручив подяки 13 представникам Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ, які брали участь у миротворчих операціях.

Важливу роль українських військових у забезпеченні миру в країнах Африканського континенту відзначив посол Єгипту в Україні Хоссам Ельдін Алі.

Як представник нині головуючої в Африканському Союзі держави він зупинився на ролі Союзу в житті континенту та пріоритетах єгипетського головування у цій організації. Посол окремо зазначив, що тисячі українських миротворців допомагали в урегулюванні конфліктів в Ефіопії, Еритреї, Судані, Малі, Ліберії, Сьєрра-Леоне та інших країнах. Під час цих операцій 54 українці загинули. Їх пам’ять було вшановано хвилиною мовчання.

Зі свого боку держ-секретар МЗС Андрій Заяць наголосив, що необхідно надати «нового дихання» африканському вектору зовнішньої політики України з тим, аби органічно поєднати значні можливості нашої держави з потребами країн Африки. Це передбачатиме активнішу динаміку контактів з представниками цього регіону. В цьому контексті він нагадав про зміцнення міжпарламентських зв’язків, зокрема, про візит до Києва голови Національної асамблеї парламенту Республіки Кенія Джастіна Мутурі, який відбувся днями.

Відзначаючи внесок України у розбудову стабільності та безпеки в Африці, де наша держава взяла участь у понад 20 миротворчих операціях ООН, державний секретар МЗС наголосив на винятковій важливості започаткування миротворчої місії ООН на Донбасі, яка має принести безпеку українцям, що мешкають у цьому регіоні.

До слова, коментуючи світлини, предтавлені на виставці, автор Олександр Клименко розповів, що на них є льотчики окремого вертолітного загону, які служили в Африці, але загинули на Донбасі. Тож питання створення там місії ООН на часі як ніколи.

Привітати українських миротворців і подивитися виставку на День Африки в МЗС прийшли глави іноземних дипломатичних місій, керівники представництв міжнародних організацій, зокрема ООН, дипломати та представники неурядових організацій.

Джерело: „Голос України”

Більше фото тут  Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Фото Юнуса Ердогду.
Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button