ПолітикаТуреччинa

Калин: Туреччина насамперед хотіла брати участь у програмі F-35

Офіційний представник президента країни заявив 4 листопада, що Туреччина хотіла брати участь в американській програмі створення винищувачів F-35, і її виключення з програми через санкції CAATSA є несправедливим і незаконним.

Офіційний представник президента країни заявив 4 листопада, що Туреччина хотіла брати участь в американській програмі створення винищувачів F-35, і її виключення з програми через санкції CAATSA є несправедливим і незаконним.

В ході виступу перед журналістами після церемонії відкриття університету образотворчих мистецтв, Ібрагім Калин торкнувся рішень, прийнятих на недавньому саміті G20 між президентом США Джо Байденом і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, вказує Hurriyet.

Калин сказав, що лідери двох країн домовилися поставити турецько-американські відносини в правильні стратегічні рамки.

Разом з тим нагадав, що Туреччина заплатила 1,4 млрд доларів за програму F-35, і підкреслив, що на порядку денному Конгресу стоїть законопроект про виключення для Індії та Австралії, які готуються закупити С-400.

За його словами, якщо проблема з програмою F-35 не буде вирішена, то «ми не можемо дозволити собі витрачати дорогоцінний час даремно».

«Ми можемо спробувати компенсувати це за допомогою F-16. Американська адміністрація досі демонструвала позитивне ставлення до цього питання. Якщо мова йде про введення санкцій тільки щодо країн, які в односторонньому порядку закуповують важке озброєння у Росії, чому для цих країн робляться винятки? Якщо такого правила немає, чому ці санкції вводяться щодо Туреччини? Нашим пріоритетом є задоволення потреб Туреччини в галузі оборонної промисловості найбільш підходящим способом», — зазначив Калін, додавши, що у Туреччини є альтернативи в цих областях, країна здатна виробляти свої власні безпілотні літальні апарати і вже зробила важливі кроки в оборонній промисловості.

Крім того, Калин висловив сподівання, що Конгрес США, а саме відповідні сенатори, члени комітетів і члени комісій якомога швидше зрозуміють важливість Туреччини.

«Ми можемо перерахувати чотири-п’ять геополітичних проблем, які прямо зараз впливають на світову політику, такі як Афганістан, Східне Середземномор’я, Сирія, Кавказ і Лівія, і всі вони пов’язані з Туреччиною», — сказав він.

За його словами, без Туреччини в цих питаннях неможливо розраховувати або розробляти політику.

«У цьому контексті я сподіваюся, що члени Конгресу, політики і депутати побачать важливість Туреччини, якої вона заслуговує», — додав прес-секретар турецького президента.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button