Світ

«Шпігель»: німецька поліція затримала підозрюваного кілера зі списком послідовників руху Ґюлена

Німецькі правоохоронці кілька годин обшукували готель «Нью Таб» в Дюссельдорфі. Прилеглі вулиці були оточені, півтисячі гостей змушені були залишити готель через операцію, яку проводила поліція.

Минулої п’ятниці новинний сайт видання «Der Spiegel» повідомив: 17 вересня німецька поліція провела обшук в готелі Дюссельдорфа і затримала 40-річного турка з газовим пістолетом і великою кількістю боєприпасів. У нього також виявили список з послідовниками руху мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

Німецькі правоохоронці кілька годин обшукували готель «Нью Таб» в Дюссельдорфі. Прилеглі вулиці були оточені, півтисячі гостей змушені були залишити готель через операцію, яку проводила поліція.

У списку послідовників руху Ґюлена, який знайшли у затриманого, була також додаткова інформація про кожного з них. Згідно з виданням Der Spiegel, люди, згадані в списку, можливо, були попереджені німецькою поліцією минулими вихідними.

Турецький уряд звинувачує рух Ґюлена у намаганні здійснити державний переворот 15 липня 2016 року і називає рух «терористичною організацією», хоча сам рух категорично заперечує причетність до спроби державного перевороту або будь-якої терористичної діяльності.

Сьогодні слідчі вивчають питання про те, чи був цей список переданий для запланованих атак або ж для шпигунських операцій. Слідство також з’ясовує питання щодо виявлених боєприпасів, адже вони не можуть бути використані у зброї, яку знайшли в підозрюваного.

Слідчі сподіваються дізнатися більше з чат-повідомлень, які були вилучені у підозрюваного. Крім того, буде ініційовано фінансове розслідування.

У четвер прокурор Дюссельдорфа розповів, що сьогодні його офіс веде розслідування стосовно цієї людини за підозрою в злочинній діяльності та порушення закону про зберігання зброї.

У липні проурядовий аккаунт у соціальній мережі «Jitemkurt» опублікував список турецьких журналістів, які проживають в Європі та Північній Америці, яких  планують вбити.

У цьому акаунті були опубліковані імена 21-го журналіста, які проживають в різних країнах, і яких пригрозили вбити. Назва облікового запису в соціальній мережі відноситься до групи, пов’язаної з сумнозвісним розвідувальним підрозділом жандармерії «JITEM».

Пізніше з’явився ще один список, до якого увійшли імена 55 противників турецького уряду і президента Ердогана, що живуть у вигнанні. До нового списку, крім журналістів, також увійшли політики і артисти.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган почав переслідувати послідовників руху Фетхуллаха Ґюлена після розслідування корупційних діянь 17-25 грудня 2013 року – звинувачення пролунали на адресу тодішнього прем’єр-міністра Ердогана, членів його сім’ї та найближчого оточення.

Ердоган припинив розслідування, натомість сфабрикував справу як «переворот і змова» Гюлена проти уряду, а також назвав рух терористичною організацією і почав переслідувати його активістів. Він заарештував тисячі людей, серед яких багато прокурорів, суддів і поліцейських, які брали участь в розслідуванні, а також журналістів, які про це розповідали.

Після спроби державного перевороту в 2016 году Ердоган посилив репресії проти руху.

Щоб уникнути репресій, тисячі послідовників руху Ґюлена залишили Туреччину і сховалися в країнах Європи та на інших континентах.

Уряд Туреччини протягом багатьох років неодноразово закликав владу Німеччини екстрадувати з країни або вжити заходів проти прихильників Ґюлена, які попросили притулку в країні і залишилися там проживати.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button