Світ

У Киргизстані тривають пошуки Орхана Інанди

Спецслужби Ердогана розпочали новий сезон полювання за невгодними по всьому світу

Місцезнаходження президента міжнародного освітнього закладу «Сапата» Орхана Інанди, який зник в киргизькій столиці Бішкек в ніч на 1 червня, залишається невідомим. Правоохоронні органи заявили про посилені пошуки вчителя, порушено справу за статтею «Викрадення людини».

Зникнення Інанди викликало в Киргизстані громадський резонанс. Президент Садир Жапаров закликав посилити пошуки, а парламенті вимагають від Кабміну вжити рішучих кроків щодо захисту прав мешканці Киргизстану.

2 червня біля будівлі посольства Туреччини в Киргизстані зібралися десятки людей – вони вимагають знайти Орхана Інанди. І вважають, що за його викраденням, можливо, стоять спецслужби Туреччини. Однак у посольстві ці звинувачення поки що не коментують. Аналогічна акція громадськості пройшла і 1 червня.

«Зникнення Орхана Інанди викликає занепокоєння, завтра на його місці можуть виявитися я або будь-який інший випускник «Сапата». Ми вимагаємо, щоб посол Туреччини вийшов до нас і висловив свою позицію», – обурюється викладач ліцею «Сапата» Махабат Мурзакматова.

Зв’язатися з посольством Туреччини для коментарів щодо ситуації зі зникненням Орхана Інанди не вдалося. Тим часом, акція на його підтримку продовжилася біля будівлі Кабінету міністрів. До учасників мітингу вийшов завідувач відділом оборони, правопорядку і надзвичайних ситуацій адміністрації президента Адилет Жанузаков, повідомивши, що президент Садир Жапаров доручив посилити пошуки Інанди.

1 червня Рейхан Інанди, дружина президента мережі шкіл «Сапата», через соціальні мережі звернулася до влади Киргизстану. Вона подякувала всім, хто допомагає в пошуках її чоловіка.

«Я хочу лише, щоб чоловік  повернувся до нас здоровим і неушкодженим. Я прошу владу Киргизстану посприяти в його пошуках. З турецьких ЗМІ напевно всім відомо: якщо його депортують з країни, то його життя буде в небезпеці. Я боюся щоб з ним нічого не сталося. Вірю у справедливість і дружелюбність киргизького народу. Сподіваюся, що мого чоловіка не депортують», – написала Рейхан Інанди.


Факт викрадення людини зареєстровано в Єдиному реєстрі розслідувань за статтею 170 («Викрадення людини») Кримінального кодексу. Як повідомляє МВС, створено слідчо-оперативну групу з досвідчених слідчих і оперативників МВС, ГУВС Бішкека і УВС Жовтневого району.

Киргизька спецслужба ще в 2019 році отримала інформацію про наміри окремих членів організованого злочинного угруповання викрасти Інанди з метою отримання викупу. «Інанди був проінформований про загрозу викрадення, йому було рекомендовано  залучити особисту охорону і вжити заходів обережності», – повідомили в киргизькому комітеті безпеки.

За словами родичів Інанди, після цього випадку він найняв охорону, але в день зникнення був один. Прихильники вчителя не виключають версію викрадення з метою викупу. Але більшість з них схиляється до того, що за викраденням президента шкіл «Сапата» стоять турецькі спецслужби.

«Влада Туреччини втрачає позитивні рейтинги, партія Реджепа Тайіпа Ердогана розкололася на три частини, а опозиційні партії набирають силу. За мінімальної підтримки виборців (всього 30% ) Ердоган намагається привернути увагу до себе, організовуючи подібні шоу. Наприклад, з Кенії викрали 30-річного вчителя – і це в Туреччині перетворили на шоу. Владі забаглося зробити те ж саме з викраденням Орхана Інанди», – вважає політолог Есен Омурканов.

Уродженець Туреччини Орхан Інанди – один із засновників мережі шкіл «Сапата». Працює в Киргизстані з 1995 року. З 2001-го є президентом «Сапата». У 2012 році отримав громадянство Киргизстану. Інформації про вихід з громадянства Туреччини немає.

У разі підтвердження версії з викраденням громадянина Киргизстану турецькими спецслужбами це завдасть шкоди іміджу країни, говорить активістка і правозахисниця Рита Карасартова. «Ми станемо державою, яка не може захистити своїх же громадян і свій суверенітет», – зазначає вона.

За офіційною інформацією, 1 червня до УВС Жовтневого району надійшов виклик про те, що на перетині вулиць Малдибаева і Саманчіна було виявлено автомобіль марки Lexus 470 (держномер 01KG 599AHR) з відкритими дверима. Після прибуття міліції Юсуф Косі, син Орхана Інанди, повідомив, що батько останній раз виходив на зв’язок 31 травня о 18:00. З тих пір його місцезнаходження невідоме. Син звернувся із заявою до міліції. Матеріали зареєстровані в Єдиному реєстрі, розпочато досудове провадження.

Низка громадських діячів, вчених і правозахисників на чолі з Розою Айтматовою, Ішенгуль Болжуровою, Тинчтибеком Чоротегіном та іншими звернулися до влади Киргизстану із закликом якомога швидше знайти Інанди.

У парламентському комітеті з міжнародних справ, оборони і безпеки звернули увагу на заяви прихильників Інанди про можливу участь в історії з його зникненням іноземних спецслужб. Комітет закликав Кабінет міністрів піти на рішучі кроки для захисту прав громадянина Киргизстану.

Напередодні в Інтернеті з’явилася інформація, що в міжнародний аеропорт «Манас» прибув спецборт з Туреччини. Були опубліковані і фотографії літака.

Але пресслужба аеропорту повідомила, що це – приватний турецький літак, він лише здійснив до аеропорту Тамчи тренувальний політ і повернувся назад.

Мережа освітніх закладів «Сапата» працює в Киргизстані з 1992 року. Сьогодні мережа включає в себе 16 ліцеїв, Міжнародний університет «Ала-Тоо», міжнародну школу «UWIS» і 4 неповних загальноосвітні школи. У них навчаються понад 10 тисяч школярів і студентів.

У 2016 році в Туреччині сталася спроба державного перевороту. Влада звинуватила в його організації Фетхуллаха Ґюлена та його прихильників (Гюлен проживає понад 20 років в добровільному вигнанні в США). Тоді загинули близько 250 осіб. Сам Ґюлен ці звинувачення відкидає.

Пізніше влада Туреччини закликала Киргизстан закрити мережу турецьких шкіл «Себат», які, як вважалося, мають відношення до Ґюлена. Але тодішній президент Алмазбек Атамбаєв відхилив цю вимогу, заявивши, що ці ліцеї не представляють жодної загрози. Однак в 2017 році мережа освітніх установ пройшла перереєстрацію як місцева організація та отримала нову назву – «Сапата».

У 2018 році влада Туреччини запропонували новий формат взаємодії в освітній сфері шляхом співпраці з державним фондом «Мааріф», замінивши школами фонду освітні установи «Сапата». У травні 2021 року Міносвіти Киргизстану повідомило, що до початку нового навчального року в Бішкеку відкриється перша школа фонду «Мааріф», де буде 61 клас.

Спецслужби Ердогана розпочали новий сезон полювання за невгодними по всьому світу

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button