Світ

Спецслужби Ердогана розпочали новий сезон полювання за невгодними по всьому світу

Ведутся усиленные оперативно-следственные мероприятия по розыску Орхана Инанды, президента международного образовательного учреждения «Сапат». Об этом 2 июня сообщило МВД республики.

Турецька влада боїться своїх опонентів і опозиціонерів не тільки в рідній країні, але й за кордоном. Всіх, хто не згоден з політикою Реджепа Ердогана, зараховують до «терористів» або їх «спільників».

Неординарна подія сталася в Киргизстані. У ніч на 1 червня 2021 року в Бішкеку було викрадено президента мережі шкіл «Сапата» Орхана Інанди. Звичайно ж, родичі звернулися із заявою до міліції, повідомляють кореспонденти Радіо “Азаттик” – Киргизької служби Радіо «Свобода».

У заяві зазначено, що в останній раз Орхан Інанди виходив на зв’язок 31 травня близько 18:00. А вранці 1 червня біля його будинку виявлено його автомобіль з відчиненими дверима. В салоні машини нікого не було.

У міліції створили слідчо-оперативну групу, розіслали орієнтування  територіальним підрозділам органів внутрішніх справ.

Хто ж він, уродженець Туреччини Орхан Інанди? Його називають засновником мережі шкіл «Сапата» і університету «Ататюрк Ала-Тоо». За деякими даними, отримав громадянство Киргизстану.

Мережа освітніх закладів «Себат» працювала в Киргизстані з 1992 року. Рішенням влади в 2017 році назва була змінена на «Сапата».

Міжнародне освітня установа «Сапата» – засновник 16 ліцеїв, Міжнародного університету «Ала-Тоо», Міжнародної школи «UWIS», чотирьох неповних загальноосвітніх шкіл. Сьогодні тут навчаються понад 10 тисяч школярів і студентів.

Проте Туреччина заявляє, що засновником мережі є Фетхуллах Ґюлен, організації та установи якого Анкара вважає терористичними. Як відомо, турецький мислитель і теолог, автор 60 книг про іслам Ґюлен (сьогодні проживає в США) категорично відкидає всі претензії до нього з боку режиму Ердогана.

Нагадаємо також, що в 2019 році посол Туреччини Женгіз Каміл Фират висловив невдоволення тим, що його запросили на іфтар (вечірній прийом їжі під час рамазана), де був присутній Орхан Інанди. Посол став докоряти муфтію Киргизстану Максатбеку Токтомушеву, заявивши: «Вибирайте – або Туреччина, або терористична організація». Він також дорікнув, що Туреччина побудувала мечеть Киргизстану за 35 мільйонів доларів. Муфтій у відповідь сказав, що «на іфтарі людей не ділять».

До речі, Орхан Інанди висловлював побоювання, що в Бішкеку його можуть викрасти турецькі спецслужби. Після того, як він зник його дружина – Інанди Рейхан – зробила заяву для преси: «Куртку чоловіка і два його телефони знайшли в машині. Хоч і немає очевидців, я усе ж підозрюю, що його викрали і відвезли до Туреччини, я турбуюся за його безпеку».

Мережа навчальних закладів «Сапата» (раніше «Себат») діє в Киргизстані з 1992 року. Вона фінансується і знаходиться в управлінні уряду Республіки Киргизстан з 2017 року. Мережа включає: три початкові школи, шістнадцять середніх шкіл, один міжнародний університет і одну міжнародну школу.

Інанди працював в Киргизстані з 1995 року і був президентом мережі шкіл з 2001 року. У заяві мережі шкіл «Сапата» говориться, що Інанди отримав почесне звання «За відмінні успіхи в сфері освіти Республіки Киргизстан» в 2002 році, був нагороджений Почесним дипломом в 2003 році і медаллю «Данк» Республіки Киргизстан за вагомий внесок у поліпшення системи освіти в країні.

1 червня десятки киргизьких студентів і їхні батьки зібралися перед посольством Туреччини в Бішкеку з плакатами киргизькою та російською мовами: «Де Орхан Інанди?» (#гдеорханинанды и #WhereIsOrhanInandi) Надходили повідомлення про те, що Інанди перебував під вартою в будівлі турецького посольства. Але ж він також є громадянином Киргизстану.

Близькі до сім’ї люди розповіли, що в міжнародному аеропорту «Манас» у Бішкеку його чекав приватний літак, якого не було в розкладі рейсів. Є підозри, що літак спеціально прибув для повернення вчителя до Туреччини, де йому, можливо, загрожує судове переслідування.

На сайті Президента Киргизстану Садиров Жапарова опублікували повідомлення про те, що Президент наказав Державному комітету національної безпеки і Міністерству внутрішніх справ провести розшук зниклого вчителя.

Цей факт – ще одне свідчення того, що президент Туреччини Ердоган жорстоко розправляється з прихильниками Ґюлена: після невдалого «перевороту» в Туреччині він наказав заарештувати або звільнити більше 100 000 державних службовців, а також закликав іноземні уряди видавати підозрюваних турецьких громадян.

Інцидент з Інанди – типовий: майже 30 осіб, що мали реальні або можливі зв’язки з рухом Ґюлена, були викрадені в різних країнах.

Так, зовсім недавно Національна розвідка Туреччини заарештувала і повернула до Туреччини Селахаттін Ґюлена, вчителя і племінника ісламського вченого Ґюлена, який проживає в Кенії.

Деякі з жертв насильницьких зникнень в Туреччині заявляли в суді, що під час допитів їх систематично і жорстоко катували, потім, за словами потерпілих, вони чекали, поки їх рани загояться, щоб потім передати їх поліції.

Згідно з нещодавньою доповіддю «Фрідом Хаус» про глобальні транснаціональних репресії, Туреччина стала номером один серед країн, які вимагали екстрадувати своїх громадян з різних місць їх перебування з 2014 року. З липня 2016 року турецький уряд переслідував своїх «ворогів», як він вважає, мінімум в 30 різних країнах в Північній і Південній Америці, в Європі, на Близькому Сході, в Африці та Азії.

Щодо України, то у вересні 2020 року агенти турецької розвідки затримали тут активіста угруповання Робітнича партія Курдистану, яка визнана в Туреччині терористичною, і в рамках спеціальної операції доставили його на батьківщину. Про це повідомили турецькі ЗМІ, серед яких Hurriyet Daily News.

Затриманий – Іса Озер. Національна розвідувальна організація Туреччини встановила, що ця людина виїхала з Туреччини після видачі ордера на її арешт і деякий час перебувала в Одесі.

Однак Ісу все ж було затримано і доставлено літаком до Туреччини, де його передали антитерористичному підрозділу департаменту поліції Стамбула. Йому пред’явлено кілька звинувачень, в тому числі членство в озброєній терористичній організації. А також у сприянні терористичним групам.

Про те що режим Ердогана відкрив новий сезон полювання на опозицію свідчить, схоже, і такий факт. У травні 2021 року міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавошоглу провів робочу зустріч з послами Киргизії і України. Тепер ми знаємо, що в Бішкеку був викрадений Орхан Інанди. Однак Україна є демократичною країною і дотримується європейських цінностей і стандартів. Викрадення людей тут на замовлення іноземних спецслужб повинно вважатися злочином.

Длинные руки Эрдогана: В турецком архипелаге пыток

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button