ЕкономікиТуреччинa

Reuters: Турецька Ліра може продовжити падіння до 8 за долар

Туреччина зіткнулася з перспективою подальших втрат для ліри, чинячи тиск на фундаментальні економічні показники і баланси компаній, пише Reuters.

Ліра може продовжити низку рекордних мінімумів цього року і впасти до 8 за долар, посиливши своє 25%-е зниження в 2020 році, повідомляє агентство в понеділок.

Валютні борги, що підлягають погашенню протягом решти року, стають все більш дорогими для погашення в міру падіння курсу ліри, що створює ще більш погані новини для турецьких компаній. Інфляція загрожує посилити фінансовий тиск.

У той час як борги державного сектора Туреччини піддаються управлінню, приватному сектору належить виплатити майже 10 млрд доларів в найближчі два місяці, вказує Reuters.

«Подальше знецінення ліри ще більше спотворить корпоративні баланси і, таким чином, матиме негативний вплив на інвестиційні перспективи», — сказав Юграс Юлку, керівник відділу досліджень країн, що розвиваються в Інституті міжнародних фінансів (IIF).

Разом з тим газета Dünya опублікувала в понеділок аналіз, в якому перераховані турецькі компанії, які вже зіткнулися зі списанням коштів з відкритих валютних позицій через слабкість ліри. На чолі списку стояла монополія на стаціонарний телефонний зв’язок Türk Telekom, керована Фондом Turkey Weath Fund (TWF).

Türk Telekom, ймовірно, опублікує 911 млн лір (118 млн доларів) валютних втрат за третій квартал, вказується в статті видання, яке посилається на дослідження державної інвестиційної фірми Ziraat Yatırım. Vestel Elektronik, один з найбільших виробників побутової техніки в Туреччині, піде за Türk Telekom з ймовірними витратами в розмірі 873 млн лір. Turkish Airlines може зазнати збитків у розмірі 206 млн лір, йдеться в повідомленні.

Подальше ослаблення ліри завдасть шкоди здатності компаній інвестувати. Збільшення витрат є ключем до підвищення промислової продуктивності Туреччини, зайнятості, експорту та загальної конкурентоспроможності, сказав Юлку.

Тиск з боку зростаючих цін також створює проблеми для економіки, наголошується в статті.

«Ми очікуємо, що зниження курсу ліри буде головним драйвером зростання інфляції», — заявив клієнтам Goldman Sachs Кевін Дейлі, передає Reuters. Цифри минулого місяця, ймовірно, недооцінили темпи базової інфляції, додав він, вказуючи на зниження податків у різних секторах.

Ослаблення ліри означало, що Туреччина не змогла повною мірою скористатися падінням цін на нафту, і будь-яке подальше підвищення цін на енергоносії чинитиме подальший тиск на інфляцію, йдеться в статті. Туреччина імпортує майже всю нафту і природний газ, які вона споживає. Ціни на нафту впали приблизно на 40% з початку року, але зниження курсу ліри означало, що Туреччина отримала тільки близько половини цієї вигоди, повідомляє Reuters. Будь-яка подальша слабкість ліри знищить більшу частину цього виграшу, сказав Дейлі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button