ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина піддала критиці угоду між США і кіпріотами-греками

Меморандум про взаєморозуміння, підписаний раніше між США і адміністрацією кіпріотів-греків, завдасть шкоди зусиллям з врегулювання кіпрської проблеми, замість того, щоб сприяти миру і стабільності, заявило 14 вересня Міністерство закордонних справ Туреччини.

«Меморандум про взаєморозуміння, підписаний між США і адміністрацією кіпріотів-греків 12 Вересня 2020 року і передбачає створення “Центру безпеки суші, відкритого моря і портів”, ігнорує кіпрсько-турецьку сторону», — підкреслив представник Міністерства закордонних справ Хамі Аксой.

Кроки, зроблені США для зняття ембарго на постачання зброї кіпріотам-грекам і включення грецької сторони в програму міжнародної військової освіти і навчання( IMET), порушують баланс між двома народами на острові і посилюють напруженість в Східному Середземномор’ї, додав Аксой.

У цьому відношенні вражаюче, що держсекретар США Майк Помпео не зустрічався з представниками Турецької Республіки Північного Кіпру під час свого візиту на острів, вказав він.

«Ми закликаємо США повернутися до своєї традиційної політики нейтралітету щодо острова і внести свій внесок у зусилля з вирішення кіпрської проблеми», — цитує Аксоя Hürriyet.

Раніше 1 вересня США частково зняли ембарго на постачання зброї адміністрації південних кіпріотів-греків, а в липні Помпео оголосив, що США включили їх у свою програму військової підготовки на 2020 рік. Разом з тим, як вказує телеграм-канал «Порядок денний Туреччини» в заяві глави Держдепу США Помпео після візиту на Кіпр 12 вересня вказувалося, що США глибоко стурбовані діями Туреччини в Східному Середземномор’ї. За його словами, країни регіону повинні врегулювати розбіжності, в тому числі з питань безпеки, енергоресурсів і морських питань, дипломатичним і мирним шляхом.

Але, крім цього, у своїй промові Помпео деяким чином підтримав і Туреччину, заявивши, що Вашингтон вважає, що вуглеводневі ресурси «повинні бути порівну розділені між грецькою і турецькою громадами острова Кіпр».

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button