ЕкономікиТуреччинa

TD Securities: У економістів більше питань, ніж відповідей після підвищення ставок в Туреччині

TD Securities входить до числа фінансових інститутів, які задаються питанням, чи дійсно підвищення процентної ставки Центральним банком Туреччини означає реальне збільшення вартості запозичень.

Центральний банк Туреччини підвищив базову процентну ставку до 10,25% у своєму рішенні в четвер, яке здивувало багатьох інвесторів. Економісти з TD Securities прогнозували підвищення ставки на 75 базисних пунктів, в той час як багато інших не прогнозували ніяких змін.

Інвестори в Туреччині сподіваються, що посилення заходів ЦБ — це тільки початок, оскільки вони сподіваються, що монетарні політики зупинять падіння вартості ліри і впораються з інфляцією, яка становить 11,8%, все ще значно вище базової процентної ставки, пишуть місцеві ЗМІ. Іноземні інвестиції хлинули з економіки в цьому році через побоювання, що грошово-кредитна та економічна політика занадто слабка.

Відзначимо, що базова процентна ставка — ставка РЕПО на один тиждень — знаходиться в нижній частині так званого коридору процентних ставок центрального банку, який в даний час простягається до 13,25%. Банк може сам вибирати, за якою ставкою давати кредит. У минулу п’ятницю він вирішив фінансувати банки за ставкою тижневого РЕПО. Середньозважена вартість фінансування (WACF) для цих установ до прийняття рішення минулого четверга становила близько 10,6%.

«Що буде з фінансуванням Центрального банку в найближчі дні? Якщо ЦБ вирішить повернути всю фінансову активність до ставки РЕПО, яка зараз становить 10,25%, тобто нижче вчорашнього WACF на рівні 10,65%, то центральний банк по суті послабив її на 40 базисних пунктів, а не посилив на 200 базисних пунктів. Чи буде Центральний банк замість цього приймати рішення про перекалібрування своїх потужностей, щоб новий WACF в кінцевому підсумку склав близько 10,65%, як зараз? Якщо так, то сьогоднішнє рішення буде рівносильно відстрочці», – вказує TD Securities з посиланням на валютний новинний і аналітичний сайт FX Street.

У TD Securities заявляють, що напрямок руху ліри тепер буде залежати від наслідків рішення за ставками, а не від самого рішення. Економісти закликають банк спростити грошово-кредитну політику шляхом надання кредитів за єдиною базовою процентною ставкою, щоб зробити грошово-кредитну політику більш передбачуваною.

«Проблема з використанням неортодоксальних заходів, як це робить зараз Центральний банк, полягає в тому, що не все здається ясним, як має бути», — вказують в заяві.

«Чи буде Центральний банк надавати фінансування на тих же умовах, що і вчора, і в цьому випадку WACF злетить до 12,65% всього за кілька днів? Ну, в даному випадку мова піде про реальне посилення», – відзначають в TD Securities.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button