ПолітикаСвітТуреччинa

Чавушоглу: Туреччина і Росія близькі до угоди щодо Лівії

Туреччина і Росія близькі до досягнення угоди, спрямованої на нове припинення вогню і політичний процес в Лівії, заявив в минулу середу CNN Turk міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Анкара і Москва провели ряд переговорів, спрямованих на досягнення врегулювання лівійського конфлікту, наголошується в статті. Нагадаємо, що Туреччина надає підтримку визнаному ООН Уряду національної згоди (УНЗ) в Тріполі. У той час як Росія є ключовим прихильником конкуруючої адміністрації на чолі з генералом Халіфою Хафтаром з лівійської національної армії (ЛНА).

«Насильство знизилося з тих пір, як ЛНА не змогла захопити Тріполі в червні, що призвело до майже повного припинення конфлікту. Але перешкоди на шляху до мирної угоди залишаються, особливо розбіжності з приводу багатого нафтою міста Сирт. Туреччина закликала до демілітаризації Сирта, але це було відкинуто як ЛНА, яка контролює місто, так і Росією», — вказується в статті.

Однак, за словами Чавушоглу, Туреччина послабила позицію в переговорах, після того як прем’єр-міністр Файез Аль-Сарадж оголосив, що планує піти у відставку до кінця жовтня. Сарадж був близьким союзником Анкари, підписавши угоду, що надає Туреччині доступ до спірної території біля узбережжя Лівії в Східному Середземномор’ї.

Разом з тим позитивні коментарі Чавушоглу послідували за зустрічами турецьких офіційних осіб і їх російських колег в Анкарі на цьому тижні з питань, включаючи розбіжності щодо Сирії. Росія також запропонувала посередництво в східному Середземномор’ї, де Туреччина протистоїть Греції.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button