ПолітикаСвітТуреччинa

Палата представників Конгресу США схвалила ініціативу про санкції проти Туреччини

Палата представників Конгресу США в минулий вівторок схвалила ініціативу про обов'язкове введення санкцій проти Туреччини через покупку нею російських зенітних ракетних систем (ЗРС) С-400. Ця ініціатива входить до законопроекту про оборонний бюджет країни на 2021 фінансовий рік (розпочався 1 жовтня).

«Не пізніше ніж через 30 днів після виступу в силу цього закону, президент США повинен ввести п’ять або більше з обмежувальних заходів, зазначених у розділі 235 Закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій», щодо кожної особи, яка свідомо брала участь у придбанні систем С-400», — цитує ТАСС проект бюджету. Незабаром його, як очікується, розгляне Сенат Конгресу США. У разі затвердження ініціативи верхньою палатою американського законодавчого органу вона надійде на підпис президенту. У свою чергу нинішній глава вашингтонської адміністрації Дональд Трамп раніше піддавав критиці ряд пунктів цього документа і обіцяв накласти вето на законопроект.

Агентство нагадує, що Росія і Туреччина в 2017 році уклали контракт на поставку Москвою Анкарі комплексів С-400. Туреччина першою з країн НАТО придбала у Росії ці системи. Рішення Анкари викликало різко негативну реакцію у США і Альянсу в цілому. Сполучені Штати не припиняють спроби домогтися від Туреччини відмови від російських ЗРС. У зв’язку з тим, що Туреччина не піддається тиску, Вашингтон виключив Анкару з американської програми виробництва F-35. Крім того, США загрожують Туреччині за покупку С-400 введенням ряду односторонніх санкцій, але не поспішають робити ці кроки, оскільки побоюються подальшого загострення відносин з ключовим союзником по НАТО, а Анкара попереджає, що не залишить застосування таких рестрикцій без відповіді.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в жовтні вказав, що Анкара не має наміру відмовлятися від С-400, незважаючи на натиск з боку США. Він також відкинув загрози застосування санкцій і запропонував США перестати загрожувати ними Туреччині і спробувати ввести їх насправді.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button