ПолітикаСвітТуреччинa

Турецьке розвідувальне судно повернулося в порт напередодні можливих санкцій ЄС

Турецьке сейсморозвідувальне судно Oruç Reis повернулося в порт Анталії зі спірних середземноморських вод напередодні саміту в наступному місяці, на якому європейські лідери розглянуть питання про введення санкцій щодо республіки.

Oruç Reis завершив місію, яка почалася 10 серпня, повідомило Міністерство енергетики в Twitter в понеділок.

Посилення політичної та військової напруженості між Туреччиною та Грецією через територію та потенційні енергетичні ресурси у Східному Середземномор’ї буде в центрі уваги саміту лідерів ЄС 11-12 грудня. Дипломати кажуть, що будь-які заходи, швидше за все, будуть спрямовані проти тих областей турецької економіки, які пов’язані з розвідкою вуглеводнів, повідомляє Reuters.

Напруженість розгорілася в серпні, коли Туреччина відправила Oruç Reis, щоб намітити перспективи буріння в спірних водах поблизу грецьких островів в пошуках енергії.

Дані спостереження за судном показали, що Oruç Reis повернувся в порт Анталії в понеділок вранці. Дані також показали, що бурове судно Yavuz знаходилося у водах поблизу південного узбережжя Туреччини, а сейсморозвідувальне судно Barbaros Hayreddin Paşa знаходилося в морі на південь від Кіпру, повідомляє Reuters.

Минулого тижня парламент ЄС закликав ввести санкції проти Туреччини у зв’язку з візитом президента Реджепа Таїпа Ердогана в Варошу, місто-привид на Північному Кіпрі, спорожніле після подій 1974 року.

Відзначимо, що Туреччина заявляє, що має право вести розвідку вуглеводнів біля свого узбережжя і поблизу Кіпру, стверджуючи, що цей район є частиною її континентального шельфу.

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button