ПолітикаСвітТуреччинa

МЗС Греції: Німеччині варто було ввести ембарго на постачання зброї до Туреччини

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що відмова Німеччини ввести ембарго на постачання зброї Туреччині була провалом керівництва.

Небажання Німеччини «подати чіткий приклад країнам, що вони повинні підкорятися міжнародному праву», незрозуміло, цитує Kathimerini міністра.

На думку Греції, у разі подальшого загострення напруженості у відносинах з Туреччиною шість субмарин, замовлених Анкарою у Німеччини, можуть бути використані проти членів Європейського Союзу, а саме Греції та Кіпру.

Дендіас заявив, що продаж Німеччиною такої зброї, яка може порушити баланс сил у Східному Середземномор’ї, є «величезним протиріччям», оскільки Туреччина «загрожує миру і стабільності двох країн ЄС».

Німеччина працює над посередництвом у врегулюванні напруженості між Туреччиною і Грецією, оскільки перша претендує на територіальні води в Середземному морі, які міжнародно визнані такими, що належать останній, а також на Кіпр, вказується в статті.

Європа повинна дати Туреччині «логічну відповідь» за її дії на майбутньому саміті лідерів ЄС 10 грудня, заявив Дендіас, не закликаючи до санкцій, а Німеччина повинна «твердо стояти на боці своїх колег-членів ЄС».

Нагадаємо, що в четвер Європарламент прийняв резолюцію, в якій діяльність Туреччини в Середземному морі була визнана незаконною, і закликав Європейську раду зробити вибір на користь санкцій на саміті.

Туреччина планує продовжити роботу бурового судна Oruç Reis до 29 листопада, всього за кілька днів до початку саміту.

Лідери ЄС були б «наївні», якби очікували іншого результату від Туреччини, діючи таким же чином з цією країною, сказав Дендіас.

Дії Туреччини і те, чи покаже вона будь-які реальні зміни, визначить, яким має бути остаточне послання блоку, продовжив міністр закордонних справ.

Дендіас заявив агентству Bloomberg, що Туреччина працює над підривом стабільності в арабських країнах, намагаючись завдати шкоди єгипетському уряду і вторгнутися в Сирію і Ірак. Анкара завжди присутня там, де є проблема, сказав він.

Міністр повторив заклик дозволити Міжнародному суду врегулювати суперечку між Афінами і Анкарою і заявив, що ЄС, який дозволяє Туреччині прийти до висновку про те, що немає ніяких обмежень для її поведінки без будь-яких обмежень, «не годиться ні для Туреччини, ні для ЄС, ні для миру і стабільності в Середземномор’ї і більш широкому регіоні».

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button