ПолітикаСвітТуреччинa

«Туреччина хоче налагодити зв’язки з США через розбіжності з Росією»

Туреччина розраховує на поліпшення відносин з партнерами по НАТО за рахунок зближення з адміністрацією обраного президента США Джозефа Байдена, про це минулої п'ятниці повідомило агентство Bloomberg з посиланням наь свої джерела.

За інформацією обізнаних осіб, влада Туреччини на чолі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом має намір переглянути зовнішню політику країни, до чого їх можуть підштовхнути кілька факторів. Так, за даними агентства, Туреччина побоюється можливого введення проти неї рестрикцій з боку країн Євросоюзу. Європарламент раніше прийняв резолюцію, що закликає країни-члени ЄС ввести жорсткі санкції щодо Туреччини через її поведінку в Середземному морі, зазначає ТАСС. Відносини між ЄС і Туреччиною будуть в центрі уваги глав держав і урядів Євросоюзу на саміті 10-11 грудня.

Разом з тим до перегляду зовнішньої політики Анкару, за відомостями Bloomberg, може підштовхнути «посилення розбіжностей» з Москвою на тлі розбіжності їхніх інтересів в Лівії та Сирії. Цьому також може сприяти погіршення відносин між двома країнами після того, як «Туреччина вторглася на задній двір Росії на Кавказі, підтримавши Азербайджан» в нагорнокарабахському конфлікті.

Як зазначають джерела агентства, Ердоган розраховує на те, що «віра Байдена в міждержавні організації та трансатлантичні зв’язки» допоможе Туреччині налагодити відносини з партнерами по НАТО. Разом з тим, за відомостями Bloomberg, Анкара сподівається на те, що встановлення зв’язків з адміністрацією Байдена підвищить її шанси на укладення угод на покупку озброєнь.

ТАСС нагадує, що загальні вибори в США пройшли 3 листопада. Згідно з прогнозами провідних американських ЗМІ, Байден заручився підтримкою понад 270 виборців, голоси яких необхідні для перемоги над республіканцем Дональдом Трампом у боротьбі за пост глави держави. Байден оголосив про свій тріумф. Трамп не визнав поразки і повідомив про рішення звертатися до судів з приводу підрахунку голосів, оскільки, на його погляд, на виборах мали місце численні порушення з боку демократів.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button