ПолітикаСвітТуреччинa

Міністр оборони Туреччини готовий до тісної співпраці з новою адміністрацією США

Туреччина готова налагодити тісну співпрацю з новою адміністрацією США, заявив 23 листопада міністр оборони республіки Хулюсі Акар.

«Хоча між Туреччиною і Сполученими Штатами існують розбіжності, ці дві країни мають давню традицію співпраці», — цитує Акара Hurriyet.

Він також висловив бажання тісно співпрацювати зі своїми колегами в новій адміністрації США. Акар заявив, що рішення адміністрації Трампа вивести війська з Афганістану поставить під загрозу досягнення цієї країни за останні 20 років. Він підкреслив, що деякі проблеми, такі як питання закупівель Туреччиною зенітно-ракетних комплексів С-400 російського виробництва і реакція США на припинення поставок літаків F-35 до Туреччини, «явно затьмарюють турецько-американські відносини».

«Закупівля С-400 поставила серйозну проблему. Я хотів би заявити, що наш намір полягає лише в тому, щоб забезпечити повітряну і протиракетну оборону 83 млн турецьких громадян і нашій країні. Ми підійшли до цього етапу після довгого, відкритого і прозорого процесу закупівель. А що ще нам залишалося робити?» – запитав міністр.

Безпека технології F-35 так само важлива для Туреччини, як і для Сполучених Штатів, додав він.

«Ми знаємо, що у США є побоювання з цього приводу, але ми все ще прагнемо вирішити ці проблеми. Як би там не було, ми повинні уникати цих загрозливих формулювань і санкційної риторики, коли маємо справу зі спорами між двома 70-річними союзниками», — сказав міністр.

Акар підкреслив, що «як тільки ми знайдемо спосіб усунути ці бар’єри, ми зможемо зосередитися на розмові про загальні ризики та можливості».

США, як глобальна держава, і Туреччина, як регіональна держава, будуть продовжувати доповнювати один одного, вказав він.

«В результаті я вважаю, що наші союзницькі зв’язки, засновані на наших спільних цінностях і довгострокових спільних інтересах, будуть і надалі вносити значний внесок у справу миру і безпеки», — уклав міністр.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button