ЕкономікиТуреччинa

Fitch: Туреччині необхідно відновити довіру, а її економічна програма «нереалістична»

Міжнародне кредитне агентство Fitch Ratings заявило, що спроби Туреччини відновити довіру до грошово-кредитної політики потребують часу.

Репутація Туреччини в області грошово-кредитної політики на початку літа була підірвана в значній мірі її ослабленням, після того як в червні процентні ставки без урахування інфляції були знижені до мінус 4,4%, вказувалося в повідомленні Fitch.

Після зміни глави Центрального банку в цьому місяці і підвищення процентних ставок до 15% з 10,25% минулого тижня, реальна процентна ставка з урахуванням поточної інфляції на даний момент зафіксувалася на позначці 3,1%. Рейтингове агентство заявило, що цей показник зараз є вище середнього по інших великих ринках, що розвиваються.

«Звільнення двох керуючих ЦБ за останні 16 місяців підкреслює відсутність незалежності від політичного тиску, особливо з урахуванням того що президент Реджеп Таїп Ердоган продовжує заявляти про своє неприйняття більш високих процентних ставок. Посилення політики надасть деяку підтримку зовнішньої позиції Туреччини, а також перспективам дезінфляції. Слабкість ліри сприяла зростанню інфляції, яка в жовтні склала 11,9%, і підвищенню інфляційних очікувань. Це також призвело до неухильного збільшення частки банківських депозитів в іноземній валюті до 57% з 50% в липні», — відзначили в Fitch.

За повідомленням Fitch, чисті валютні резерви Центробанку за вирахуванням свопів впали до мінус 46,5 млрд доларів з 22,7 млрд доларів в кінці минулого року.

«Більш ефективне посилення грошово-кредитної політики, часткове відновлення туризму в наступному році і скорочення валютних інтервенцій Центрального банку повинні підтримати стабілізацію зовнішніх фінансів, але ми не очікуємо помітного поліпшення валютних резервів Туреччини в найближчому майбутньому. Неясно, протягом якого періоду влада буде проявляти терпимість щодо посилення політики для вирішення цієї проблеми», – сказали в рейтинговому агентстві.

На думку аналітиків Fitch, урядова економічна програма, націлена на середнє зростання ВВП на 5,3% в період з 2021 по 2023 рік разом з уповільненням інфляції до 4,9% і відновленням балансу поточного рахунку, «нереальна».

«Ще невідомо, як політики будуть вирішувати компроміси між прискоренням зростання і скороченням зовнішніх і внутрішніх дисбалансів з плином часу», — говорилося в повідомленні агентства.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button