ПолітикаСвітТуреччинa

Ердоган закликає ЄС стримати обіцянки

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в суботу закликав ЄС стримати свої обіцянки Туреччини і заявив, що країна бачить себе в Європі, прагнучи побудувати майбутнє як частина континенту.

Зауваження Ердогана прозвучали під час онлайн-виступу, які він вислосив на з’їзді своєї правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР).

«Ми очікуємо, що ЄС стримає свої обіцянки нам, не буде дискримінувати і, принаймні, не стане інструментом відкритої ворожості, спрямованої проти нашої країни. Ми бачимо себе в Європі, а не десь ще, і ми сподіваємося побудувати наше майбутнє з Європою», — цитує Ердогана агентство Анадолу.

Нагадаємо, що ЄС оголосив Туреччину країною-кандидатом в 1999 році, а переговори про вступ почалися в 2005 році, проте цей процес застопорився, особливо після невдалої спроби державного перевороту в 2016 році, через те, що ЄС називає відходом Туреччини від європейських цінностей.

Раніше в цьому місяці союз засудив розширення Туреччиною своєї діяльності з розвідки енергоресурсів в Східному Середземномор’ї на тлі розмов про майбутні заходи блоку проти Анкари.

Разом з тим Ердоган також заявив, що Туреччина прагне розширити співпрацю зі своїми союзниками, зокрема посилаючись на США.

«Ми хочемо активно використовувати наші тісні союзницькі відносини зі Сполученими Штатами для вирішення всіх регіональних і глобальних проблем. Ми не можемо випускати з уваги такі країни, як Росія і Іран, з якими у нас глибоко вкорінені відносини», — вказав турецький лідер.

Ердоган зазначив, що турецький уряд прагне розвивати співпрацю практично з усіма регіональними відмінностями в світі.

Тим часом прес-секретар президента Ібрагім Калин заявив офіційним особам ЄС в Брюсселі в п’ятницю, що членство в ЄС є стратегічним пріоритетом для Анкари і що лідери блоку повинні розглядати відносини Туреччини і ЄС через «стратегічне мислення».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button