ПолітикаСвітТуреччинa

Німеччина: Туреччина повинна припинити провокації в Східному Середземномор’ї

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив у четвер, що Туреччина повинна припинити провокації в Східному Середземномор'ї, якщо вона хоче уникнути санкцій Євросоюзу.

«Це залежить від Туреччини, яке рішення буде прийнято на саміті ЄС у грудні», – цитує його Reuters.

Лідери ЄС домовилися минулого місяця ввести санкції щодо Туреччини, якщо вона не припинить те, що вони називають «незаконними провокаціями» з Грецією і Кіпром через морські кордони і права на буріння недавно відкритих вуглеводнів. Але ЄС вказав, що дасть можливість провести попередні переговори між Туреччиною і Грецією, перш ніж переглянути дії Туреччини в грудні.

Напруженість між Туреччиною, Грецією і Кіпром загострилася в серпні, коли Туреччина направила дослідницьке судно для розвідки природного газу в морській зоні на південь від грецького острова Кастеллорізо, на який також претендували Афіни. Напруженість ослабла, коли дослідницьке судно повернулося в турецькі води в кінці минулого місяця, і обидві сторони заявили, що готові відновити переговори про територіальні кордони, припинені в 2016 році.

«Якщо до грудня ми не побачимо ніяких позитивних сигналів з Туреччини, а тільки подальші провокації, такі як візит президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана на Північний Кіпр, то ми вступимо у важку дискусію», — сказав Маас, маючи на увазі візит Ердогана на кіпрський туристичний курорт Вароша, який був покинутий після 1974 року і частково відкритий минулого місяця турецько-кіпрською владою.

Питання про введення санкцій проти Туреччини тоді, звичайно, знову постане, додав Маас.

Раніше в середу міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що він провів телефонну розмову зі своїм кіпрським колегою Нікосом Христодулідесом для координації дій проти Туреччини в Східному Середземномор’ї.

Обидва політики зосередилися на «координації дій Греції і Кіпру і необхідності європейської відповіді на незаконні і провокаційні дії Туреччини в Східному Середземномор’ї і Вароші», сказав він.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button