Туреччинa

По всій Туреччині необхідно заново відбудувати 6,7 млн будинків

Міністр навколишнього середовища та урбанізації Туреччини Мурат Курум заявив у вівторок, що в республіці для забезпечення структурної цілісності необхідно з нуля відновити понад 6 млн житлових будинків.

Зауваження міністра прозвучали після землетрусу в Ізмірі на тлі триваючих дебатів в Туреччині з приводу безпеки мільйонів старіючих багатоквартирних будинків, розкиданих по всій країні.

«По всій Туреччині близько 6,7 млн житлових будинків потребують ремонту. Принаймні ремонт 1,5 млн з них необхідно провести терміново в найкоротші терміни. З них 300 тис. знаходяться в Стамбулі»,- сказав міністр.

Нагадаємо, що в результаті землетрусу силою 6,6 бала, що стався в Ізмірі минулого місяця, загинули 106 і більше тисячі людей отримали поранення. Землетрус завдав значної шкоди середземноморському місту, зруйнувавши повністю кілька будівель і частково пошкодивши інфраструктуру десятків інших.

Міністр повідомив, що наступного дня після катастрофи в район стихійного лиха прибула команда з 1 тис. 300 експертів, щоб оцінити збиток і підготувати звіт.

За словами Курума, всього за 10 днів фахівці обстежили близько 109 тис.будівель і 580 тис. житлових будинків.

«В ході перевірок було встановлено, що в Ізмірі необхідно відновити 40 тис.житлових приміщень. Це означає приблизно 19 тис. 500 багатоквартирних будинків», — сказав він, додавши, що загальна кількість будівель в Ізмірі, які повністю обрушилися або отримали критичні пошкодження, склало 506.

Після землетрусу 1999 року, який обрушився на Ізміт і Голчук на північному заході Коджаелі і забрав життя понад 17 тис.осіб, Туреччина переглянула будівельні норми і правила, посиливши їх, щоб зробити нові будівлі стійкими до землетрусів, наголошується в статті.

Через десять років після трагедії уряд запустив амбітний проект з міської трансформації. Реконструкція міста включає в себе знесення будівель з високим ризиком обвалення, особливо тих, які були побудовані до 1999 року за старими правилами, і будівель з незаконними змінами, що виходять за рамки будівельних норм.

Крім того, пояснюючи важливість проекту оновлення, міністр зазначив, що всі зруйновані будівлі в Ізмірі, крім одного, були побудовані до 1999 року.

Курум сказав, що важливість проекту в Стамбулі, де проживає майже 16 млн осіб, набагато вище, оскільки за оцінками експертів, місто рано чи пізно може постраждати від руйнівного землетрусу.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button