ЕкономікиТуреччинa

Чому турецька ліра так різко зміцнилася

Турецька ліра за кілька днів зміцнилася відносно долара з 8,52 до 7,85.

У Туреччині це зміцнення пояснюють кількома причинами, вказує телеграм-канал «Порядок денний Туреччини». Головною з якої є відхід міністра фінансів Албайрака у відставку. Опозиція зловтішається, стверджуючи, що відхід міністра вплинув краще, ніж його діяльність.

Зростання турецької ліри пов’язують з «надією ринків». Надією на те, що, як новий міністр фінансів, так і новий глава ЦБ (якого змінили минулого тижня) будуть вести іншу економічну і монетарну політику.

Очікується, що Ердоган пом’якшить тиск на ЦБ. Він, як відомо, проти зростання процентної ставки, і екс-глава ЦБ Мурат Уйсал заради цього при кожній можливості знижував відсотки. Два роки тому, коли він вступав на посаду ставка була на рівні 24%, зараз вона на рівні 8,25%.

Президент Туреччини побоюється, що зростання ставок прискорить зростання інфляції. Економісти сперечаються з ним, стверджуючи, що економіка працює за іншими правилами.

І ось ця «надія» якраз-таки і могла стати причиною зміцнення турецької ліри. Так пояснюють ситуацію турецькі економісти.

Але є і твердження, що Ердоган не буде змінювати своєї позиції, і ставки рости не будуть. У такому випадку, долар щодо ліри знову піде вгору.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button