ПолітикаСвітТуреччинa

Турецький депутат: Реалізувати угоду про перемир’я в Карабасі буде непросто

Угода про припинення вогню в Нагірному Карабасі є важливим і позитивним кроком для російсько-турецьких відносин, але реалізувати його буде непросто, заявив глава опозиційної партії оновлення, депутат турецького парламенту Озтюрк Йилмаз.

Лідери Росії, Азербайджану і Вірменії Володимир Путін, Ільхам Алієв і Нікол Пашинян 10 листопада підписали спільну заяву про повне припинення військових дій в Нагірному Карабасі. Згідно із заявою, Вірменія і Азербайджан зупиняються на зайнятих позиціях, а вздовж лінії зіткнення і вздовж коридору, що з’єднує Карабах з Вірменією, розміщуються російські миротворці.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив 11 листопада, що Анкара і Москва підписали меморандум про центр з контролю за перемир’ям в Карабасі, вони братимуть участь у «спільній миротворчій місії». До цього прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія і Туреччина будуть працювати по Карабаху через моніторинговий центр на території Азербайджану, «мови про спільні миротворчі сили не йшло».

«Співпраця Росії і Туреччини з питання Карабаху я знаходжу дуже позитивним. Але скільки б спостережних центрів не створити, реалізувати угоду буде непросто, тому дотримання всіх його пунктів дуже важливо. Якщо сторони, особливо вірменська, будуть їх виконувати, то спокій і стабільність, нехай і частково, будуть забезпечені», — сказав співрозмовник агентства.

Він порівняв ситуацію в Карабасі з кризою в Сирії, врегулювання якого за участю РФ і Туреччини перейшло на більш високий рівень, і з точки зору досягнення стабільності в країні це стало важливим кроком.

«Угода не повною мірою задовольняє Баку, в ньому є пункти, що говорять про перемогу Азербайджану, але він не отримав те, на що розраховував з самого початку. Хоча в умовах, що склалися, угода була підписана, для Азербайджану все ще залишається деяка невизначеність. Я не відчуваю, що вони занадто щасливі», – зазначив Йилмаз.

Але в будь-якому випадку, з точки зору як російсько – турецьких відносин, так і зупинки військових дій, підписання угоди-це важливий крок, підкреслив депутат.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button