ЕкономікиТуреччинa

FT: Ердоган потрапив у порочне коло, коли турки страждають від падіння ліри

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган потрапив у порочне коло іноземних авантюр, щоб відвернути увагу всередині країни від все більш проблемної економіки, повідомляє The Financial Times.

Жителі і бізнесмени столиці Туреччини Анкари спостерігають різкий спад доходів. Зусилля Ердогана переключити їх увагу з фінансових проблем на успіхи за кордоном можуть не спрацювати, оскільки ліра досягає рекордних мінімумів по відношенню до іноземних валют, пише кореспондент Лаура Питель.

25-річна Меліка Деміроглу, яка страждає на діабет, живе в Мамаку, робочому районі на схід від Анкари, стикається з різким зростанням витрат на її ліки, оскільки щомісячна підписка на інсулінову помпу, яку вона потребує, індексується до долара, повідомляє FT.

У статті вказується, що Туреччина втягнута у військове і дипломатичне протистояння з Грецією через територіальні права в Середземному морі. У минулому році Ердоган направив турецькі війська до Сирії для боротьби з курдами, союзниками США в боротьбі проти ІДІЛ. У 2020 році він також відправив найманців і зброю уряду в Тріполі, Лівію і Азербайджан, обидва з яких залучені в збройні конфлікти, що загрожують регіональній стабільності, стверджує автор.

Ще одна мешканка Мамака, 54-річна Еміне Шахін, поскаржилася на зростання цін на фрукти, овочі та одяг. На всіх впливає ціна ліри, сказала вона.

У статті наголошується, що в цьому році ліра впала майже на 30% по відношенню до долара. Інвестори кажуть, що багато проблем валюти походять з зовнішньополітичних кроків Ердогана і посилюються тим, що Центральний бан витратив десятки мільярдів доларів своїх валютних резервів замість того, щоб підвищити процентні ставки.

Ліра впала до рекордно низького рівня вище 8,3 за долар в минулу середу, продовживши дев’ятитижневе зниження-найтриваліше з 1999 року.

Турецькі політики добре обізнані про фінансові наслідки ослаблення валюти, в тому числі для турецьких компаній, які обтяжені майже 250 млрд доларів валютного боргу, повідомляє FT. Вони також знають, що обмінний курс розглядається як барометр економічного здоров’я країни виборцями, багато з яких переводять свої заощадження в лірах в долари і євро.

Міністр фінансів і казначейства Туреччини Берат Албайрак, зять Ердогана, каже, що уряд хоче отримати «конкурентоспроможну ліру», щоб допомогти турецьким експортерам продавати більше товарів за кордон. Але ця точка зору ігнорує той факт, що більшість важливих експортних товарів Туреччини, таких як автомобілі, холодильники і текстиль, залежать від імпортних проміжних товарів і сировини, наголошується в статті.

Експортерам також необхідний високий попит з боку Європи, основного ринку збуту їх товарів. Але континент обтяжений пандемією коронавірусної інфекції, яка призвела до повторного введення обмежень на пересування і, отже, зниження споживчого попиту.

Тим часом туристична індустрія Туреччини, яка заробила в минулому році рекордні 35 млрд доларів, переживає серйозний спад, що ще більше знижує вартість ліри. Уряд покладається на доходи від туризму для фінансування зростаючого дефіциту поточного рахунку, який посилюється зростанням запозичень. Багато споживачів використовували готівку для покупки імпортних товарів, побоюючись, що ціни можуть вийти за межі досяжності, якщо ліра продовжить падати.

«Купівельна спроможність наших клієнтів все падає і падає», – говорить 31-річний Ібрагім Шимшек, власник м’ясної крамниці на одній з головних торгових вулиць Мамака. Він сказав, що його дохід впав на 40% за рік, що змусило його звільнити двох співробітників, повідомляє FT.

Інвестори та економісти кажуть, що Ердоган, який стверджує, що більш високі процентні ставки є інфляційними, повинен дозволити ЦБ підвищити базову процентну ставку, щоб допомогти стабілізувати ліру. Але минулого року він звільнив і замінив керуючого Банку за те, що той не зміг її знизити. Банк зберіг вартість запозичень незмінною минулого тижня на рівні 10,25%, що нижче річної інфляції, і це збило з пантелику прогнози багатьох економістів, які чекали істотного підвищення.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button