ПолітикаСвітТуреччинa

США не бачать можливості технічним шляхом вирішити з Туреччиною питання щодо С-400

Сполучені Штати не вбачають можливості технічними засобами врегулювати ситуацію навколо придбання Туреччиною зенітних ракетних систем С-400, щоб зняти таким чином заперечення Вашингтона проти наявності у Анкари цієї російської військової техніки, заявив помічник держсекретаря США з військово-політичних справ Кларк Купер, відповідаючи на запитання кореспондента ТАСС.

«У нас були ці розмови», — заявив співробітник американського зовнішньополітичного відомства, коментуючи заклики турецької сторони спробувати вирішити проблему на технічному рівні. З точки зору Купера, така постановка питання фактично повертає ситуацію в минуле, вказує ТАСС. У минулому році Туреччина, як зазначив американський дипломат, обговорювала все це з США. «І ми не домоглися врегулювання розбіжностей з турками», — підкреслив Купер.

За його словами, перед Туреччиною був поставлений ряд варіантів і сприятливих можливостей, щоб «вона відповідала тим своїм вимогам, які сформулювала в плані забезпечення своєї протиповітряної оборони». «Ніхто в США і НАТО не збирається заперечувати необхідність задовольняти вимоги протиповітряної оборони. Що не було виконано Анкарою, так це вимога США не включати, не використовувати С-400. Закупівля цього комплексу підштовхнула нас до того, щоб колективно виключити Туреччину з програми виробництва американського винищувача-бомбардувальника п’ятого покоління F-35», — стверджував Купер.

Він стверджує, що для того, щоб вийти на простір, на якому США зможуть залагодити протиріччя, «туркам все ще необхідно в ініціативному порядку вживати активних заходів, тобто не операціоналізувати С-400». Він відмовився пояснювати, що саме влада США має на увазі під операціоналізацією системи.

Купер допустив, що членство Туреччини в програмі виробництва F-35 може бути відновлено за умови виконання нею ультиматумів США, що стосуються С-400.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button