ПолітикаСвітТуреччинa

ЗМІ: Греція закупить винищувачі-невидимки F-35, що призначалися Туреччині

США схвалили продаж Греції винищувачів-невидимок п'ятого покоління F-35, деякі з яких спочатку призначалися Туреччині, повідомляє Greek City Times.

Греція в 2022 році закупить шість з 20 бойових літаків, а також шість винищувачів Rafale французького виробництва, наголошується в статті.

Треба сказати, що шість F – 35 спочатку призначалися Туреччині, але тепер будуть оформлені в біло-блакитних національних кольорах Греції, пише GCT.

Нагадаємо, що Сполучені Штати виключили Туреччину з угоди з купівлі F-35 в минулому році після того, як турецький уряд прийняв поставку російських ППО С-400. Турецькі пілоти пройшли навчання на винищувачах в США перед їх очікуваним прибуттям.

Видання зазначає, що угода Греції про постачання F-35 була укладена під час політичного і військового протистояння з Туреччиною через територіальні претензії в Східному Середземномор’ї. Надії на деескалацію почали танути раніше цього місяця, коли Туреччина оголосила про військово-морські навчання в східній частині Середземного моря і відправила своє дослідницьке судно Oruç Reis в оспорювані води, щоб продовжити розвідку вуглеводнів. Дана обставина 10 серпня посилила напруженість в регіоні.

Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у п’ятницю, що Туреччина провела випробування С – 400 і має намір продовжити їх. Пентагон негайно засудив цей крок. Вашингтон пригрозив подальшими економічними і політичними репресіями за покупку Анкарою ракет, які, за його словами, можуть бути використані Росією для збору конфіденційної інформації про F-35 і іншу зброю НАТО.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button