ПолітикаСвітТуреччинa

ЗМІ: Напруженість в саудівсько-турецьких відносинах не вплинула на торгівлю в серпні

Агентство Reuters повідомило в неділю, що торгівля між Саудівською Аравією і Туреччиною збільшилася в середині 2020 року, незважаючи на заклики до бойкоту турецьких товарів з боку Торгової палати в Ер-Ріяді.

В ході неофіційного бойкоту митники говорили саудівським бізнесменам не імпортувати товари з Туреччини, зазначає агентство. Хоча бойкот є неофіційним, Туреччина поклала відповідальність за це на уряд Саудівської Аравії. Крім того, заступник голови Партії справедливості і розвитку (ПСР) Нуман Куртулмуш закликав Ер-Ріяд «зберегти статус ОАЕ як незалежної країни», а не «діяти за вказівкою Сполучених Штатів».

Вартість імпорту з Туреччини в серпні збільшилася до 222 млн доларів з 184,9 млн доларів в липні, повідомляє Reuters з посиланням на Головне статистичне управління Саудівської Аравії.

Однак не виключено, що повною мірою ефект бойкоту ще не позначився на статистиці. Місцеві мережі супермаркетів в Саудівській Аравії нещодавно приєдналися до бойкоту, відмовляючись закуповувати турецькі товари.

Хоча загальний щомісячний експорт Саудівської Аравії продовжив зростати, дані показали, що експорт країни до Туреччини в серпні знизився до 234,5 млн доларів з 257,7 млн доларів у липні. Тим часом у річному обчисленні Саудівський експорт скоротився на 25% через падіння попиту на нафту. Нагадаємо, що Саудівська Аравія є експортером нафти номер один у світі.

Разом з тим видання Middle East Eye вказувало, що Марокко, можливо, також приєдналося до бойкоту турецького експорту під керівництвом Саудівської Аравії.

«15 жовтня Марокко ввело обмеження на продукцію, вироблену в Туреччині, а також підвищило податки на імпортні турецькі товари на 90%», – повідомляється на сайті.

Агентство зазначає, що Туреччина і Саудівська Аравія десятиліттями ведуть боротьбу за статус лідера сунітського ісламського світу, але в останні роки суперництво посилилося через такі проблеми, як лівійська і сирійська громадянські війни, розбіжності через Катар і вбивство саудівською владою саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в 2018 році.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button