ЕкономікиТуреччинa

Дослідження: Інфляція в Туреччині майже в чотири рази перевищує офіційний показник

Згідно з новим показником, розробленим вченими і дослідниками, інфляція в Туреччині була майже в чотири рази вище, ніж офіційні дані, оприлюднені у вересні.

Ціни зросли на 3,61% минулого місяця в порівнянні з серпнем проти зростання на 0,97%, опублікованого турецьким статистичним інститутом (TurkStat), за даними незалежної дослідницької групи з інфляції (ENAG).

«Ми спостерігали цінові відмінності і волатильність майже у всіх групах продуктового кошика», – сказав Вейсель Улусой, глава групи і професор Стамбульського університету, в інтерв’ю агентству Reuters. Відзначається, що керівництво ENAG складається з вчених з декількох турецьких університетів.

Згідно з офіційними даними, інфляція в Туреччині у вересні склала 11,8%. Деякі економісти та місцеві аналітики ставлять під сумнів достовірність цих цифр, причому останні вказують на політичні призначення в TurkStat і зміну цін на товари на полицях супермаркетів.

Дослідники ENAG базують свою оцінку на більш частих даних, ніж статистичне управління, і можуть розраховувати інфляцію часто, сказав Улусой. Вони зважують предмети так само, як і TurkStat, але виключають дані з охорони здоров’я, освіти та алкогольних напоїв.

Ціни на планшети і комп’ютери виросли більш ніж на 30% у вересні в порівнянні з серпнем через повторне відкриття шкіл, заявив Улусой. За офіційними даними, ця цифра становить близько 4%.

Міністр фінансів і казначейства Туреччини Берат Албайрак отримав письмові запити про точність даних по інфляції в минулому році від опозиційних політиків в парламенті, які заявили, що вони були змінені з політичних причин, вказується в статті. Глава статистичного управління відкинув ці звинувачення.

Відзначимо, що центральний банк Туреччини зберіг процентні ставки на рівні нижче рівня інфляції в цьому році, оскільки уряд заохочував бум запозичень, очолюваний державними банками, покликаними стимулювати економічне зростання. Президент Реджеп Таїп Ердоган змінив главу Центрального банку в минулому році за те, що той не підтримав політику уряду.

При цьому річна інфляція в Туреччині залишалася майже незмінною протягом останніх трьох місяців навіть після того, як ліра досягла нових рекордних мінімумів. Втрати для валюти цього року становлять близько 25%.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button