ЕкономікиТуреччинa

Аналітик: ЦБ Туреччини може знову здивувати великим підвищенням ставки

Центральний банк Туреччини може підвищити свою базову процентну ставку більше, ніж очікують економісти, вважає Джюнейт Паксою.

ЦБ розуміє, що більш жорстка грошово-кредитна політика необхідна для боротьби з інфляцією, підвищення так званої премії за ризик Туреччини і залучення капіталу назад в турецьку ліру, сказав Паксой в коментарях, опублікованих Анадолу.

Економісти очікують, що банк підвищить базову процентну ставку між 100 базисними пунктами, або 1 процентним пунктом, і 200 базисними пунктами, на засіданні в четвер з 10,25%, згідно з опитуванням, опублікованим агентством минулого тижня. У вересні ЦБ несподівано підвищив ставку на 200 базисних пунктів. Опитування економістів агентства Reuters прогнозує підвищення цін на 175 базисних пунктів цього місяця.

Анадолу вказує, що турецька ліра впала до послідовних рекордних мінімумів по відношенню до долара в цьому місяці, досягнувши 7,9591 за долар минулого тижня. У середу курс ліри виріс на 0,2% до 7,84 за долар.

Хоча монетарні політики можуть піти на велике зростання, вони будуть продовжувати надавати допомогу уряду, щоб зміцнити перспективи економічного зростання в країні, сказав Паксой. Вересневе підвищення ставок стало першим за два роки.

Центральний банк повинен підвищити ставки на 300 базисних пунктів на засіданні на цьому тижні, заявив Інанч Сезер, засновник і генеральний директор Virtus Glocal Consulting. Таке підвищення може призвести до зміцнення ліри до кінця року, в той час як більш обмежене підвищення може привести до того, що вона пройде психологічний рівень в 8 доларів за долар, сказав він.

Зазначимо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав Центральний банк підтримувати низькі процентні ставки, заявивши, що більш високі витрати за позиками є інфляційними, що суперечить загальноприйнятій економічній мудрості.

Банк повинен підвищити ставки як мінімум на 300 базисних пунктів, оскільки перспективи інфляції погіршуються, а доларизація економіки зберігається, що ставить політиків у скрутне становище, вважає Ферхат Юксельтюрк, партнер-засновник Econs Consulting Services в Стамбулі.

Нагадаємо, що інфляція в Туреччині у вересні склала 11,8%, не змінившись порівняно з попереднім місяцем.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button