КультураТуреччинa

«Турецький уряд порушив рекомендації ЮНЕСКО при ремонті собору Святої Софії»

Як повідомляє журнал Mimarlık, турецький уряд не виконав рекомендації щодо збереження всесвітньої спадщини ЮНЕСКО при ремонті культового собору Святої Софії в Стамбулі з метою відновити мусульманське богослужіння в святилищі.

Будова VI століття в історичному районі Стамбула була перебудована протягом двох тижнів після прийняття постанови, що дозволяє мусульманське богослужіння, що викликало міжнародний протест з приводу поспішного і одностороннього характеру перетворення, вказує Duvar.

У заяві ЮНЕСКО від 10 липня говориться, що їх генеральний директор «глибоко шкодує про прийняте турецькою владою без попереднього обговорення рішення про зміну статусу Святої Софії», обраного об’єктом всесвітньої спадщини організації.

«Звіт і план проекту з реконструкції необхідно було надати в Центр Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», — заявила професор Зейнеп Ахунбай.

Однак цього літа були оприлюднені мінімалістичні зміни, внесені у фізичний простір для переобладнання собору, при цьому зазначалося, що жодна з християнський мозаїк не постраждала і що вони будуть закриватися тільки під час мусульманської молитви.

Однак мозаїки над південними воротами собору Святої Софії та імператорським входом були забиті білими дерев’яними щитами, хоча і знаходяться за межами приміщення для мусульманської молитви, обмеженого головною галереєю.

Професор Ахунбай зазначила, що плитка, мармур і мозаїка колишнього собору є артефактами, що представляють художню цінність, і що відповідно до міжнародних рекомендацій вони не повинні піддаватися ніяким змінам.

Однак роботи з переобладнання приміщення для мусульманської молитви перервали поточну реконструкцію Північної внутрішньої стіни і заплановані заходи з відновлення зовнішнього вигляду будівлі, додала професор.

Нинішні функції будівлі також зроблять практично неможливим встановлення будівельних лісів всередині собору, сказала Ахунбай.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button