ЕкономікиТуреччинa

Економіст: Валютні резерви Туреччини згорають, як «під час пожежі»

За словами всесвітньо відомого економіста професора Стівена Ханке, Туреччина загрозливими темпами витрачає свої валютні резерви на підтримку ліри.

Ханке вважає, що економічна політика президента Реджепа Тайіпа Ердогана і його зятя, міністра фінансів і казначейства Берата Албайрака, обрушила ліру, і Туреччині слід вжити екстрених заходів, щоб переломити цю тенденцію.

«Валютні резерви Туреччини згорають, як під час пожежі», — заявив Ханке в своєму коментарі в Twitter в неділю.

Економіст нагадав, що з липня Центральний банк витратив майже 10 млрд доларів, в результаті чого його резерви становлять 41,12 млрд доларів.

Відзначимо, що ЦБ Туреччини знизив процентні ставки до рівня нижче інфляції, щоб підтримати урядові заходи стимулювання, які призвели до буму запозичень. Незважаючи на підвищення базової ставки до 10,25% з 8,25% у вересні, вкладники та інвестори продовжили продавати ліру, підштовхуючи валюту до послідовних рекордних мінімумів по відношенню до долара.

Ліра в понеділок зросла на 0,2% до 7,9145 за Долар з історичного мінімуму в 7,9612, зафіксованого минулої середи. Втрати національної турецької валюти за рік становлять майже 25%.

Ханке відомий своєю роботою в якості реформатора валюти в країнах з ринком, що формується, і неортодоксальними методами вимірювання інфляції, сказав, що Туреччині слід негайно створити підтримуване золотом валютне управління, щоб стабілізувати ліру і стримати інфляцію.

Щорічне зростання цін в країні становить 38,97%, зазначив він. Офіційна інфляція споживчих цін в Туреччині прирівнюється до 11,8%.

Нагадаємо, що Центробанк Туреччини повинен провести засідання в четвер, щоб прийняти рішення за процентними ставками.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button