ЕкономікиСвітТуреччинa

Турецькі фірми прагнуть реструктурувати борг у розмірі 1,1 млрд доларів

Дві турецькі будівельні фірми прагнуть реструктурувати 1,1 млрд доларів боргу перед банками, включаючи Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), повідомляє Bloomberg.

Нагадаємо, що раніше ЄБРР, один з найбільших кредиторів Туреччини, попередив, що непрацюючі кредити в країні стали «слоном в кімнаті» навіть після того, як офіційні банківські дані показали зниження проблемних боргів цього року.

Обидві фірми – Gama Holding і Türkerler Inşaat-використовували кредити, отримані від декількох іноземних банків, для будівництва лікарень у партнерстві з General Electric Co. з США, яка має 10%-у частку в цьому підприємстві, відзначає агентство.

Компанії почали переговори з банками, щоб забезпечити більш вигідні умови оплати, передає Bloomberg з посиланням на двох осіб, знайомих з цим питанням. Цей борг належить таким установам, як ЄБРР, американська корпорація зарубіжних приватних інвестицій, Промислово-комерційний банк Китаю (ICBC) та італійські фірми Intesa Sanpaolo і Unicredit.

У статті наголошується, що турецька ліра впала на 25% по відношенню до долара в цьому році до рекордно низького рівня, що зробило погашення зовнішнього боргу більш дорогим. Рейтингові агентства, в тому числі Moody’s, попередили про зростаючу кількість проблемних боргів в Туреччині після того, як уряд організував зростання кредитування на чолі з державними банками під час серйозного економічного спаду.

В інтерв’ю Bloomberg провідний регіональний економіст ЄБРР Роджер Келлі заявив, що установа запропонувала турецькій владі створити спеціальний механізм для управління проблемними кредитами банківської галузі. Ця пропозиція, також підтримана іноземними інвесторами та рейтинговими агентствами, ще не набула чинності.

У статті вказується, що за останні п’ять років уряд побудував 17 лікарень вартістю до 10 млрд доларів, використовуючи модель приватно-державного партнерства. Ця модель піддалася різкій критиці з боку політичної опозиції і деяких оглядачів, які говорять, що гарантії доходів роблять її неекономічною.

За офіційними даними, частка прострочених кредитів у загальному обсязі кредитів в Туреччині знизилася до 4,1% в серпні з 5,3% на початку року. Але зниження відбулося після того, як банківський регулятор пом’якшив правила визначення непрацюючих кредитів

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button