Туреччинa

Прокурор вимагає потрійного довічного ув’язнення для Кавали і Баркі

Новий обвинувальний висновок показує, що головний державний прокурор Стамбула вимагає трьох довічних термінів ув'язнення для філантропа Османа Кавали і вченого Генрі Баркі.

Ahval вказує, що в звинувачельому висновку містяться твердження про те, що Кавала раніше був виправданий у справі Гезі, в якому його звинувачували у фінансуванні та організації масових антиурядових протестів — тоді в 2013 році на вулиці вийшли близько чотирьох мільйонів турецьких громадян.

Кавала поділяє нинішні звинувачення з вченим і колишнім співробітником Держдепартаменту США Баркі у військовому і політичному шпигунстві, а також у спробі повалення конституційного ладу в Туреччині.

Філантроп був виправданий за аналогічними звинуваченнями 18 лютого, але був знову заарештований за звинуваченням у шпигунстві, перш ніж його змогли звільнити з в’язниці. Станом на четвер він провів у в’язниці 1072 дні з моменту свого арешту 1 листопада 2017 року.

В звинувачельному висновку йдеться, що Кавала і Баркі були причетні до невдалої спроби державного перевороту 15 липня 2016 року, в якій Туреччина звинувачує послідовників ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, що базується в США.

«Хоча щодо підозрюваного Генрі Джака Баркі не вдалося зібрати достатню інформацію і докази. Як видно з наступних глав цього обвинувального висновку, дії підозрюваного Баркі під час повстання в Гезі були видатними», — говорилося в документі.

Згідно з ним, «повстання Гезі було зупинено заходами, прийнятими законним урядом», і в період між 2013 і спробою перевороту 2016 року Кавала і Баркі «узгоджено один з одним йшли в напрямку до однієї і тієї ж мети».

«Діяльність Кавали, що складається з дій, що проводяться в рамках так званого дискурсу з розвитку демократичних свобод і поширення їх на низові верстви суспільства, дійсно була спрямована на те, щоб зробити демократичний законний уряд дисфункціональним, роздути полум’я дискримінації в суспільстві і послабити єдність і згуртованість наших громадян з державою і нацією проти користі нашої країни, а також в інтересах іноземних держав і розвідувальних служб», — говорилося в висновку.

Крім того, Кавала звинувачується в «створенні точок опору між кількома фракціями в суспільстві з таких вкрай невинних питань, як права жінок, жорстоке поводження з дітьми, насильство щодо жінок, асиміляція меншин, свобода вираження думок і захист навколишнього середовища, разом з угорсько-американським філантропом Джорджем Соросом».

Разом з тим серед зустрічей Кавали, включених в обвинувальний висновок — – візити до турецького журналіста Джану Дюндару.

У документі також вказувалося, що Кавала і Баркі, як спільники, вчинили злочини, намагаючись «усунути порядок, передбачений Конституцією Турецької Республіки, або встановити інший порядок, щоб замінити його, або де-факто перешкодити здійсненню цієї системи, перешкодити великим Національним зборам Туреччини повністю або частково виконувати свої обов’язки, а також усунути уряд Турецької Республіки або перешкодити йому виконувати свої обов’язки».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button