ЕкономікиТуреччинa

Прибуток турецького Фонду добробуту впав на 48%

Суверенний фонд Туреччини повідомив про 48%-му зниженні прибутку в минулому році, а його зобов'язання за довгостроковими позиками більш ніж подвоїлися.

Прибуток впав до 8,85 млрд лір (1,12 млрд доларів) в 2019 році з 17,1 млрд лір роком раніше, йдеться у фінансовому звіті турецького Фонду добробуту (TWF), опублікованому на його сайті.

Зобов’язання компанії за «довгостроковими» позиками зросли до 53,8 млрд лір з 21,5 млрд лір.

Разом з тим кредиторська заборгованість за операціями фінансового сектора зросла на 24% до 811,1 млрд лір.

Суверенний фонд Туреччини володіє контрольними пакетами акцій найбільших державних підприємств. У число фірм, якими він управляє, входять три найбільших державних банку, Turkish Airlines і монополія на стаціонарний телефонний зв’язок Türk Telekom.

Загальна вартість власного капіталу збільшилася на 13% до 234,5 млрд лір (29,6 млрд доларів), включаючи 198,4 млрд лір власного капіталу, що «відноситься до материнської компанії», йдеться в повідомленні фонду.

Крім управління державними активами, обіцяні місії фонду також включають стабілізацію і зміцнення фінансових ринків Туреччини та інвестування в стратегічні галузі промисловості. Ліра різко впала по відношенню до долара після валютної кризи влітку 2018 року, навіть після того, як державні банки працювали з Центральним банком на фінансових ринках, щоб стабілізувати валюту.

Фонд добробуту, створений у 2016 році, з 2018 року очолює президент Реджеп Таїп Ердоган. Його заступником є Берат Албайрак, зять Ердогана. Головним виконавчим директором TWF є Зафер Сонмез, колишній глава регіонального відділення Khazanah Nasional Berhad, суверенного фонду Малайзії, що базується в Туреччині.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button