СвітТуреччинa

The Times про війну в Нагірному Карабасі: Союзники НАТО повинні дати Ердогану зрозуміти, що його поведінка становить загрозу миру

Через спірний регіон-Нагірний Карабах - між збройними силами Вірменії та Азербайджану тривають бої. Сторони звинувачують один одного в ескалації насильства. Міжнародні оглядачі пояснюють, чому військовий спір не можна розглядати суто локально, і яку роль в ньому відіграють Росія і Туреччина.

Про те, чому суперечка навколо Нагірного Карабаху, яка загострилася в останні дні, не можна назвати суто локальною, пишуть у редакційній статті The Times. «Територіальні суперечки між державами, які претендують на однакові ділянки землі, рідко мають рішення. Замість цього вони мають результати. Суперечливі претензії Вірменії та Азербайджану на півдні Кавказу до прикордонного регіону Нагірний Карабах є конфліктом якраз такого зразка», – йдеться у вступі.

Напруженість в Нагірному Карабасі триває вже більше 30 років з періодичними зіткненнями і відсутністю чіткої перспективи миру. Але останні сутички більш небезпечні, так як суперечка поки стосується і сусідніх країн: «напруженість викликає, зокрема, втручання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, союзника Азербайджану». Конфлікт часто називають «замороженим», перш за все тому, що жодна зі сторін не має нагального інтересу в його вирішенні, йдеться в матеріалі. «І для Вірменії, і для Азербайджану регіон Нагірного Карабаху є причиною, яка стимулює національний запал і допомагає зміцнити підтримку відповідних урядів», – зазначає видання.

Однак чисто локальною суперечку назвати не можна, йдеться далі: Росія має військовий союз з Вірменією, А Туреччина є союзником Азербайджану, в той час як Іран межує з обома країнами. «Перспектива глибокого конфлікту-це нова гуманітарна криза і економічний шок, враховуючи, що за останні 30 років регіон набуває все більшого значення як канал для нафто – і газопроводів, які обслуговують світові ринки», – додають автори.

Якщо Захід зараз не проявить достатнього інтересу до регіону, Ердоган побачить у цій ситуації «шанс для самозвеличення» і сприятиме підбурюванню конфлікту, а це необхідно стримати, пише The Times. Союзники НАТО, на думку британського видання, повинні дати турецькому лідеру зрозуміти, що його поведінка становить загрозу миру.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button