ПолітикаСвітТуреччинa

Саудівська Аравія ввела ембарго на турецькі товари  

Рішення уряду Саудівської Аравії про заборону турецьких товарів вступило в силу. Таким чином, Ер-Ріяд намагається завдати удару по і без того ослабленій турецькій економіці на тлі відносин двох країн, які продовжують стрімко погіршуватися.

Як нагадала напередодні, 27 вересня, турецька газета Cumhuriyet, ще минулого року найбільша арабська монархія наклала неофіційне ембарго на турецькі товари, включаючи текстиль і продукти. Саудівці весь цей час тримали сотні турецьких вантажівок на кордоні і тисячі посилок з Туреччини в своїх аеропортах. Вантажі були допущені в країну тільки після втручання турецьких дипломатів в королівстві. Однак тепер заборона приймає офіційний, а не рекомендаційний характер.

Послідовне погіршення відносин між Саудівською Аравією і Турецькою Республікою, після приходу до влади в 2002 році Реджепа Таїпа Ердогана відрізнялися досить довірчим характером, бере відлік з червня 2017 року, коли вибухнула міжарабська криза навколо Катару. Анкара взяла сторону цього півострівного емірату в Перській затоці, що призвело до її суперництва з Ер-Ріядом. За минулі роки список саудівсько-турецьких протиріч поповнився Сирією, Єгиптом, Лівією, Ліваном.

Відносини між Саудівською Аравією і Туреччиною прийняли вкрай напружений характер після того, як в Стамбулі, на території генконсульства королівства, в жовтні 2018 року був убитий Саудівський опозиційний журналіст Джамал Хашогі. Реакція Ердогана, який закликав до «Міжнародного суду» над вбивцями Хашогі і його прозорі натяки на причетність до злочину вищих представників сім’ї Аль-Сауд, спонукали бізнес-групи Королівства, включаючи торгово-промислову палату Ер-Ріяда, закликати до повного бойкоту продуктів з маркуванням «зроблено в Туреччині».

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button