ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина піддала критиці санкції ЄС

Туреччина заявила, що прийняте в понеділок рішення Європейського Союзу про введення санкцій щодо турецької фірми, обвинуваченої в порушенні ембарго ООН на постачання зброї Лівії, було упередженим і підірвало правовий статус уряду в Тріполі.

Нагадаємо, що ЄС заморозив активи Avrasya Shipping, яку звинуватили у використанні свого вантажного судна Çirkin для контрабанди зброї до Лівії. Туреччина від імені компанії відкинула звинувачення, заявивши, що на кораблі знаходилася гуманітарна допомога.

Судно Çirkin під танзанійським прапором виявилося замішаним в інцидент 10 червня між кораблями ВМС Туреччини і французьким фрегатом, що виконував місію НАТО щодо забезпечення дотримання ембарго в країні, що роздирається війною. Париж заявив, що турецький військовий корабель «взяв на приціл» бойове судно Courbet ВМС Франції в східному Середземномор’ї.

«Операція ЄС зміцнює позицію лівійського повстанського генерала Халіфа Хафтара і карає визнаний ООН уряд Лівії», — говорилося в заяві Міністерства закордонних справ Туреччини, опублікованій в понеділок.

Нагадаємо, що Туреччина надає підтримку визнаному ООН Уряду національної згоди, що базується в Тріполі, в його боротьбі проти лівійської національної армії генерала Халіфа Хафтара, яку підтримують, зокрема, Єгипет і Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

«Вважати допомогу нашої країни законному уряду порушенням ембарго, не звертаючи уваги на ті країни і компанії, починаючи з ОАЕ, які відправляють зброю з землі і повітря путчисту Хафтару, порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН свідчить про явну упередженість ЄС. При такому підході складається враження, що ЄС наполягає на збереженні своєї позиції подвійних стандартів, заохочуючи агресора, і ігноруючи міжнародну легітимність», — заявили в турецькому відомстві.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button