ПолітикаСвітТуреччинa

«ЄС щосили намагається впоратися з Туреччиною»

У четвер лідери Європейського Союзу прибули до Брюсселя на дводенний саміт, де головним питанням порядку денного стала суперечка між Туреччиною і членами ЄС Грецією і Кіпром.

Спеціальна Європейська Рада збирається на тлі розбіжностей в блоці з 27 членів з приводу того, як вести себе з Туреччиною і її наполегливим прагненням розвідати вуглеводні у водах біля берегів Кіпру і Греції.

Кіпр наполягає на введенні економічних санкцій проти уряду президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і блокує заходи щодо країни аналогічні тим, що були введені щодо Білорусії, до тих пір, поки вони не будуть узгоджені з Анкарою. Німеччина входить до числа країн ЄС, які закликають дати шанс переговорам-Греція і Туреччина погодилися на попередні переговори щодо деескалації військової напруженості, відзначає Ahval.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель зустрівся з прем’єр-міністром Греції Кіріакос Міцотакіс у четвер, безпосередньо перед самітом. Він також провів переговори з главами урядів Австрії, Іспанії, Хорватії та Португалії.

Держави-члени в цілому згодні з метою політики ЄС щодо Туреччини, але розходяться в думках щодо найкращого способу досягнення цієї мети, заявив напередодні зустрічей Луїджі Скацціері, науковий співробітник Центру європейських реформ.

«У кінцевому рахунку, довгострокова деескалація напруженості в Східному Середземномор’ї і поліпшення відносин між ЄС і Туреччиною залежать від того, чи вважає турецький уряд, що він може отримати більше від конфронтації або поліпшення відносин з Європою», — вказав Скацціері в своєму аналізі для Лондонської школи економіки.

Лідери ЄС не змогли узгодити проект резолюції щодо Туреччини напередодні саміту через наполегливість кіпрського уряду щодо санкцій, підкреслив він. Кіпр вказує на серпневу угоду про схвалення санкцій проти Туреччини і Білорусії разом, кажучи, що і ті, і інші мають рівне значення. Франція також наполягає на жорсткій позиції щодо Туреччини.

«Там дуже багато політичної активності на найвищому рівні щоб спробувати розблокувати ситуацію з санкціями», – сказав високопоставлений дипломат ЄС, передає Reuters.

Туреччина прагнула просувати свій порядок денний для більш тісних зв’язків з ЄС, а не конфронтації, у своїх заявах минулого тижня, наголошується в статті Ahval.

У середу міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його уряд очікує конкретних кроків щодо оновлення угоди про мігрантів 2016 року і Митного союзу з блоком. ЄС також повинен виконати свої обіцянки щодо лібералізації візового режиму, заявив він в інтерв’ю агентству Анадолу.

За словами Чавушоглу, існує «позитивна атмосфера» для дискусій з грецьким урядом, додавши, що регіональна конференція зі Східного Середземномор’я також може бути скликана для сприяння вирішенню проблеми.

Туреччина стверджує, що ЄС несправедливо встає на бік Кіпру і Греції в цій суперечці, вказуючи на своє право вести розвідку вуглеводнів біля берегів Кіпру від імені кіпріотів-турків на північ від розділеного острова, а також у водах недалеко від його берегової лінії, де розташовані кілька грецьких островів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button