ЕкономікиТуреччинa

Дефіцит зовнішньої торгівлі Туреччини досяг максимуму, зафіксованого з валютної кризи 2018 року

У Туреччині в серпні був зафіксований зовнішньоторговельний дефіцит у розмірі 6,28 млрд доларів, що є найвищим показником, зареєстрованим після валютної кризи, що вибухнула влітку 2018 року, коли імпорт різко виріс.

Дефіцит збільшився з 2,34 млрд доларів у серпні минулого року до 2,7 млрд доларів у липні.

Відзначимо, що турецька ліра в цьому році впала до рекордних мінімумів по відношенню до долара, після того як економічні стимули з боку уряду призвели до різкого зростання попиту на імпортні товари, викликаючи побоювання з приводу економічної стабільності. Інвестори закликали Центральний банк значно посилити грошово-кредитну політику, щоб допомогти скоротити торговий розрив і приборкати інфляцію, що досягла 11,8%.

Турецький статистичний інститут (TurkStat) заявив у середу, що в серпні імпорт підскочив на 20% на рік до 18,74 млрд доларів, в основному за рахунок збільшення капітальних і споживчих товарів на 39% і 20% відповідно. Експорт знизився на 5,7% в річному численні до 12,46 млрд доларів, при цьому обсяг продажів промислових товарів впав на 6%.

Раніше Центральний банк минулого тижня підвищив базову процентну ставку до 10,25%, щоб допомогти захистити ліру і приборкати інфляцію. Але вартість позик для банків залишається нижче річного рівня інфляції.

«У Туреччині спостерігаються жахливі торгові показники за серпень. Це підкреслює проблему для ЦБ-їм необхідно посилити політику, щоб знизити попит на долари», — сказав Тім Еш, старший стратег з ринків, що розвиваються в BlueBay Asset Management в Лондоні.

Додамо, що ліра минулої середи зросла на 0,4% до 7,78 за долар. У вівторок вартість турецької валюти впала до рекордного мінімуму в 7,85 за долар. Цього року ліра подешевшала майже на 24%.

За перші вісім місяців поточного року торговий дефіцит збільшився до 33 млрд доларів з 19,4 млрд доларів роком раніше, що обумовлено скороченням експорту на 12,9%, а імпорту— на 1,2 %.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button