ЕкономікиТуреччинa

«Підвищення процентної ставки в Туреччині може мутувати в її скорочення»

Центральний банк Туреччини підвищив базову процентну ставку до 10,25% в минулий четвер, що позитивно сприйняли іноземними інвесторами. Ліра підскочила в ціні.

Але підвищення може обернутися скороченням, якщо ЦБ надасть банкам все своє фінансування через нову ставку, показують дані, пише Ahval.

До прийняття рішення в четвер Центральний банк Туреччини посилив грошово-кредитну політику, припинивши кредитування за базовою ставкою і замість цього фінансуючи банки за фіксованими процентними ставками до 11,25%, що означає, що середня вартість фінансування в середу становила близько 10,6%, вказує видання.

Турецька ліра впала до рекордного мінімуму в 7,72 за долар незадовго до рішення за ставками в четвер, що посилило стурбованість інвесторів тим, що слабка грошово-кредитна політика ставить під загрозу фінансову стабільність. З тих пір валюта зміцнилася до 7,496 за долар.

Зараз інвестори задаються питанням, якого роду кредитування планує ЦБ. Якщо банк сконцентрує фінансування за базовою ставкою, середні процентні ставки можуть знизитися і залишаться значно нижче річної інфляції в 11,8%, наголошується в статті.

Монетарні політики також підняли інші процентні ставки на засіданні в четвер, підкреслює видання. Ставка за кредитами овернайт ЦБ в даний час становить 11,75% в порівнянні з попередніми 9,75%, в той час як він підвищив ставку вікна пізньої ліквідності до 13,25% з 11,25%, йдеться в статті.

Видання нагадує, що уряд Туреччини чинив тиск на центральний банк, щоб утримати процентні ставки на низькому рівні, оскільки він наповнив ринок дешевими кредитами від державних банків. Більш високі процентні ставки Центрального банку зроблять ці кредити більш дорогими для бізнесу та споживачів.

Середня вартість комерційних кредитів вже зросла до 14,3% в річному численні станом на 18 вересня з 9,3% в середині липня, згідно з даними Центрального банку. В даний час середня процентна ставка за особистими кредитами становить 18,6% в порівнянні з менш ніж 12% три місяці тому, підсумовує видання.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button