ПолітикаСвітТуреччинa

Ердоган обговорив проблему Східного Середземномор’я з генсекретарем НАТО і главою ЄК

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорив ситуацію в Східному Середземномор'ї з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і головою Комісії ЄС.

«Ми обговорили з президентом Ердоганом ситуацію що до Східного Середземномор’я і триваючі зусилля НАТО з вирішення конфліктів, щоб уникнути інцидентів і подій. І Туреччина, і Греція — шановні союзники, НАТО — це платформа для діалогу», — написав Столтенберг у Twitter.

Греція, за підтримки Франції, оскаржує енергетичні дослідження Туреччини, намагаючись обмежити турецьку морську територію в районі невеликих островів біля турецького узбережжя, відзначає Hurriyet.

Туреччина, країна з найдовшою береговою лінією в Середземному морі, направила бурові судна з військовим ескортом для розвідки енергоносіїв на своєму континентальному шельфі, заявивши, що спільно з Турецькою Республікою Північного Кіпру мають права в регіоні. Щоб знизити напруженість, Анкара закликала до діалогу для забезпечення справедливого розподілу ресурсів.

Туреччина зберігає обережне і спокійне ставлення, незважаючи на провокації Греції і зростання напруженості в регіоні, заявив президент Туреччини в телефонній розмові зі Столтенбергом.

Ердоган сказав, що хід попередніх переговорів буде залежати від кроків, які Греція зробить для врегулювання розбіжностей.

Турецький лідер також зазначив, що Туреччина виступає за діалог і зниження напруженості в Східному Середземномор’ї, що його країна дала зрозуміти це не тільки риторикою, але і своїми діями.

Крім того, президент Туреччини 23 вересня також провів відеоконференцію з головою комісії Євросоюзу, щоб обговорити відносини між Анкарою і ЄС, а також ситуацію в регіоні. Ердоган сказав Урсулі фон дер Ляйєн, що максималістські претензії Греції і Кіпрсько-грецької адміністрації є джерелом напруженості в Східному Середземномор’ї і порушують права Туреччини і Турецької Республіки Північного Кіпру.

Він підкреслив, що Туреччина завжди закликала до діалогу з моменту виникнення напруженості в Східному Середземномор’ї, додавши, що його країна готова до попередніх переговорів з грецькою стороною, і висловивши надію, що Греція в черговий раз не упустить можливість для нормалізації дипломатичних відносин.

Далі він сказав, що кроки щодо продовження міграційної угоди від 2016 року між Анкарою і Брюсселем, а також оновлення Митного союзу і забезпечення лібералізації візового режиму для турецьких громадян, які подорожують до країн ЄС, допоможуть поліпшити двосторонні зв’язки.

Ердоган знову закликав до справедливого розподілу тягаря з проблеми міграції, попросивши ЄС розслідувати порушення з боку Греції та Європейського агентства прикордонної та берегової охорони (Frontex), які розвертають судна з мігрантами.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button