ЗМІСвітТуреччинa

У передмісті Стокгольма був побитий турецький емігрант-журналіст

Довгі руки Ердогана...

На турецького журналіста Абдуллу Бозкурта вчора був скоєний напад з боку трьох чоловіків біля свого будинку в Стокгольмі, після чого він був доставлений в лікарню з отриманими травмами.

Бозкурт і його команда журналістів у Швеції ведуть новинний сайт “NordicMonitor“, що виставляє ексклюзивні і критичні новини про Туреччину і викриває таємну діяльність грізних турецьких спецслужб.

«Через кілька хвилин після того, як я вийшов з дому один з трьох чоловіків підійшов до мене ззаду і несподівано збив мене з ніг. Коли я впав на асфальт, вони почали бити мене по обличчю і по голові, потім злочинці втекли», – розповів Бозкурт.

Пара медики прибули в будинок журналіста і викликали для розслідування інциденту Шведську поліцію; після огляду йому порадили звернутися в найближчий пункт невідкладної допомоги для більш ретельного огляду.

В результаті цього жорстокого нападу, який стався в середині дня біля парковки поруч з його будинком в передмісті Стокгольма містечку Спонга Бозкурт отримав травми обличчя, голови, рук і ніг.

На фото Абдулли Бозкурта видно, що в результаті інциденту він отримав травми голови та обличчя.

Журналіст сказав, що не знає нападників, а також мотивів їх нападу. Але підозрює, що це може бути пов’язано з його розслідуванням впливових фігурах Туреччини, довгі руки яких дістають навіть до Швеції.

«Сподіваюся, розслідування виявить причини цього насильницького нападу», – сказав Бозкурт. Він додав, що поінформував про інцидент Шведську спілку журналістів «Journalistförbundet».
Бозкурт живе в Швеції, попросивши політичний притулок з 2016 року, коли турецький уряд на чолі з авторитарним лідером Реджепом Тайіпом Ердоганом почав безпрецедентні репресії щодо незалежних і критично налаштованих ЗМІ, ув’язнивши сотні журналістів і працівників ЗМІ і закривши майже 200смі видавництв.

Бозкурт розповів, що регулярно отримує погрози в Інтернеті, в основному з Туреччини. Одного разу Джем Кучук, пропагандист турецького уряду, під час телепрограми відкрито закликав Національну розвідувальну організацію Туреччини (MIT) вбити Бозкурта. Він сказав, що його домашня адреса в Стокгольмі була відома турецькій владі і зажадав «знищити» журналіста.

Про цей інцидент була проінформована Шведська спілка журналістів «Journalistförbundet» – це професійна організація, яка просуває свободу преси і захищає права журналістів у Швеції. Бозкурт є її членом.

Туреччина-злісний тюремник журналістів у світі. Стокгольмський центр свободи (SCF) задокументував, що в даний час в Туреччині за гратами знаходяться 173 журналіста, а 168 журналіста, розшукуваних за звинуваченням у тероризмі, були змушені емігрувати з країни.

Згідно Всесвітньому індексу свободи преси, опублікованому організацією «Репортери без кордонів» (RSF) за 2020 рік, Туреччина займає 154-е місце серед 180 країн за рівнем свободи преси, крім того Туреччина є найбільшим гнобителем журналістів у світі.

Авторитарний уряд президента Ердогана з 2015 року захопив близько 200 засобів масової інформації, включаючи найбільшу щоденну газету, а також найпопулярніші телеканали країни.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button