ЕкономікиТуреччинa

Довіра споживачів у Туреччині зросла після перегляду статистичних даних

Споживча довіра в Туреччині у вересні покращилася після перегляду розрахунків, в рамках яких були виключені перспективи працевлаштування і здатність до заощаджень.

Базовий індекс довіри виріс до 82 в цьому місяці з 79,4 в серпні, повідомив у вівторок Турецький статистичний інститут (TurkStat). Нагадаємо, що будь-яке значення нижче 100 відображає песимізм щодо майбутнього.

Споживча довіра в Туреччині в серпні при колишньому методі розрахунку склало 59,6. Схильність до заощаджень зафіксувалася на рівні 21,7, а прогноз зайнятості — на рівні 59,5.

Прогноз витрат на товари тривалого користування, нове доповнення до індексу, у вересні досяг максимуму в 93,8, збільшившись з 92,6 в серпні. Субіндекси, які розраховують фінансове становище домовласників, а також новий компонент, майбутні очікування домовласників і перспективи економіки, також намітили тенденцію до зростання.

Інститут заявив, що зміни до індексу були внесені за рекомендацією Європейської комісії з метою забезпечення міжнародної порівнянності.

Нагадаємо, що економіка Туреччини перебуває в процесі нестійкого відновлення після серйозного спаду, викликаного пандемією коронавірусу і наслідками валютної кризи, що вибухнула в 2018 році. На цьому тижні ліра впала до рекордно низького рівня по відношенню до долара, почасти через те, що турки почали обмінювати свої заощадження в лірах на іноземну валюту.

Раніше уряд заборонив компаніям звільняти робітників під час пандемії, що допомагає обмежити зростання офіційного безробіття. Однак кількість людей, які не шукають роботу або не отримують освіту, різко зросла після того, як мільйони людей були відправлені в неоплачувану відпустку або їх робочі години були скорочені.

Турецька національна валюта у вівторок подешевшала на 0,4% до 7,66 за долар, зафіксувавши рекордний мінімум.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button