Туреччинa

Понад 20 міжнародних НУО та асоціацій засудили арешт адвокатів у Туреччині

Більше 20 неурядових організацій та асоціацій адвокатів по всьому світу опублікували в середу спільну заяву, що засуджує масові арешти турецьких адвокатів за звинуваченням у тероризмі.

У заяві, опублікованій за цивільною ініціативою групи, засуджувалося, що затримання 60 осіб, у тому числі 48 адвокатів та інших представників юридичного сектора, підозрюваних у підтримці Фетхуллаха Гюлена, якого турецький уряд звинуватив в організації спроби державного перевороту в липні 2016 року.

Головна прокуратура Анкари звинувачує підозрюваних у тому, що вони є частиною мережі Гюлена, яка визнана терористичною організацією, і прагнуть «направити розслідування на користь цієї групи під виглядом адвокатської діяльності».

«Загальновизнаним фактом є те, що в Туреччині звинувачення в “тероризмі” носять політичний характер і використовуються для придушення, залякування і замовчування будь — якої опозиції», – йдеться в спільній заяві.

Юридичні групи закликали турецький уряд забезпечити негайне звільнення заарештованих і ув’язнених адвокатів, забезпечити розслідування справ осіб, причетних до їх незаконних арештів, і дотримуватися принципів Організації Об’єднаних Націй щодо ролі захисників.

Відзначається, що з 2016 року понад 1 тис. 500 юристів були притягнуті до кримінальної відповідальності, понад 600 затримані і 345 засуджені за різні злочини в рамках урядової репресії, згідно з ініціативою заарештованих адвокатів.

Разом з тим Туреччина займає 109-е місце з 126 країн за індексом верховенства права Всесвітнього проекту правосуддя 2019 року.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button