Туреччинa

Reuters: Погано спланована міська забудова підвищує ризик повеней у Туреччині

Погано сплановані проекти міського розвитку збільшили ризик повеней в Туреччині, особливо вздовж узбережжя Чорного моря, йдеться в статті Reuters

Екологи та інженери вже багато років попереджають про погано сплановану міську забудову в прибережних містах Чорного моря і в густо порослих лісом горах, які круто піднімаються за ними, вказує агентство. У поєднанні з наслідками зміни клімату, кажуть вони, це зробило схильний до дощів регіон з населенням понад 7 мільйонів чоловік дуже вразливим до повеней.

«Ми спостерігаємо набагато більші шторми через зміни клімату і гірші повені, тому що весь асфальт і цемент перешкоджають всмоктуванню води в грунт», — цитує Reuters слова інженера-механіка і незалежного консультанта з клімату Ондера Альгедіка.

У статті вказується, що 2018 році Туреччина пережила 328 повеней, що вважається різким стрибком у порівнянні з 25 в 2000 році. За той же період кількість асфальту і бетону, що заливаються для доріг і автомагістралей щороку по всій країні, більш ніж подвоїлася, йдеться в доповіді екологічної групи 350 Ankara.

Щонайменше 10 людей загинули, коли сильний дощ, супроводжуваний раптовими повенями і зсувами, обрушився на Чорноморську провінцію Гіресун минулого місяця, пише Reuters. Міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу заявив, що в деяких районах щільність дощів досягла 137 кг.

«Такого роду катастрофи не можуть статися через одну помилку. Всі дії, які руйнують природну структуру області, відіграють певну роль»,-сказав Мікдат Кадиоглу, інженер-метеоролог і експерт з боротьби зі стихійними лихами в Стамбульському технічному університеті.

Агентство також повідомляє, що Чорноморський регіон почав швидко змінюватися в 1980-х роках, коли уряд скасував субсидії на сільську діяльність, сільське господарство і тваринництво, заохочуючи міграцію в рівнинні міські центри.

Reuters послалося на той випадок, коли тривало два десятиліття будівництво 540-кілометрового прибережного шосе від міста Самсун до кордону з Грузією відрізало доступ до моря і сприяло додатковому розвитку уздовж узбережжя, а також на руслах річок, що ведуть вглиб країни в гори.

Кадиоглу сказав агентству, що коли він ріс у Мачке, гірському містечку в північно-східній провінції Трабзон «літні люди говорили молодим, де будувати свої будинки, де вони будуть в безпеці від зсувів або повеней».

«Але як тільки уряд почав будувати дороги через русла річок, де це було дешевше і простіше будувати, люди теж почали будувати там свої будинки», — додав він.

Разом з тим міністр сільського та лісового господарства Туреччини Бекір Пакдемірлі заявив, що уряд «завжди говорив, що ми повинні уникати будівництва будинків на руслах річок», коли відвідував Дерелі, місто, яке постраждало від повені минулого місяця.

Проте консультант з питань клімату Альгедік сказав агентству, що «якщо люди все ще будують будівлі в руслах річок, це означає, що немає регулювання, моніторингу, ефективної державної політики».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button