Економіки

Турецька ліра впала до рекордно низького рівня після зниження рейтингу

Турецька ліра у вівторок впала до рекордно низького рівня по відношенню до долара, після того як міжнародне кредитно-рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг боргу Туреччини до B2, пославшись на зростаючу зовнішню вразливість і скорочення бюджетних резервів в країні.

Ліра досягла 7,497 за долар на денних торгах в Стамбулі, в результаті чого втрати з початку цього року склали близько 21%. Турецька національна валюта опустилася до безпрецедентного мінімуму по відношенню до Євро, зафіксувавшись на позначці 8,9037, втративши з середини 2019 року 25%.

Відзначимо, що Moody’s послалося на можливу кризу платіжного балансу і нездатність або небажання установ країни ефективно вирішувати такі проблеми.

«Зовнішня вразливість Туреччини з більшою ймовірністю проявиться в кризі платіжного балансу. Незважаючи на те, що ризики для кредитного профілю країни збільшуються, фінансові установи, схоже, не хочуть або не можуть ефективно вирішувати ці проблеми», — вважають аналітики агентства Сара Карлсон і Ів Лемей.

Раніше на початку серпня Міжнародний валютний фонд попередив, що, по всій видимості, існує сильний тиск на ліру, закликавши Центральний банк збільшити валютні резерви в середньостроковій перспективі і стримати швидке зростання кредитування.

Зростання кредитування, якому здебільшого сприяють державні банки, також завдає шкоди лірі, вказали в МВФ, оскільки підживлює попит на імпорт серед споживачів і підприємств, збільшуючи дефіцит поточного рахунку країни. Туреччині потрібна тверда валюта, щоб покрити цей розрив, зазначили у фонді.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button