Туреччинa

Рада Європи закликала Туреччину негайно звільнити Османа Кавалу

Комітет міністрів Ради Європи закликав Анкару негайно звільнити відомого бізнесмена і активіста Османа Кавалу з в'язниці до прийняття Конституційним судом Туреччини рішення у його справі.

Рішення було прийнято під час останнього чергового засідання Комітету з розгляду виконання постанов Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Комітет міністрів Ради Європи спостерігає за виконанням постанов ЄСПЛ, вказує Duvar.

Раніше в грудні 2019 року ЄСПЛ постановив, що арешт Кавали стався за відсутності достатніх доказів того, що він скоїв злочин, в порушення його прав на свободу і безпеку відповідно до Європейської конвенції про права людини.

ЄСПЛ також постановив, що під арештом бізнесмена ховалася таємна мета, а саме прагнення змусити його замовкнути і подати приклад іншим правозахисникам. Крім того, час, витрачений Конституційним судом Туреччини на розгляд скарги Кавали, був недостатньо «оперативним». Європейський суд дійшов висновку, що уряд повинен вжити всіх заходів, щоб покласти край його утриманню під вартою і забезпечити його негайне звільнення.

Видання нагадує, що Стамбульський суд 18 лютого виправдав Кавалу і постановив звільнити його. Того ж дня бізнесмен був узятий під варту за окремими звинуваченнями, щодо яких національний суд постановив 20 березня звільнити його. Кавала був поміщений в попереднє ув’язнення 9 березня по третьому блоку звинувачень.

Активіст подав скаргу до Конституційного Суду Туреччини 4 травня, заявивши, що для виправдання його триваючого утримання під вартою немає достатніх доказів і що влада не виконала рішення ЄСПЛ від грудня 2019 року.

Разом з тим рішення ЄСПЛ набуло чинності 11 травня, коли Європейський суд відхилив клопотання турецької влади про передачу справи У Велику палату.

Треба сказати, що заклик Комітету міністрів на цьому тижні пішов за клопотаннями, поданими від Кавали і його законних представників, турецької влади, кількох неурядових організацій і Комісара Ради Європи з прав людини.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button