ПолітикаСвітТуреччинa

МЗС Греції: Афіни заручилися одностайною підтримкою партнерів по ЄС щодо Туреччини

Греція заручилася на зустрічі глав МЗС ЄС одностайною підтримкою партнерів щодо турецьких провокацій у Східному Середземномор'ї.

Про це заявив у п’ятницю глава МЗС Греції Нікос Дендіас за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Берліні. Його заяву поширила прес-служба грецького зовнішньополітичного відомства.

«Греція заручилася одностайною підтримкою всіх своїх партнерів. Було важливо, що під час цієї неформальної дискусії – а це була неформальна рада, вона не приймає рішень, – проте була ясна атмосфера. І в цій ясній обстановці була виражена Повна підтримка нашій країні, що знайшло відображення у висновках верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля», – сказав міністр.

За його словами, «верховний представник представив варіанти майбутніх санкцій щодо Туреччини, які будуть запропоновані на саміті глав держав і урядів в кінці вересня, якщо на той час турецька сторона не здійснить деескалацію і не почне діалог». «Отже, я думаю, що грецька сторона отримала те, що могла отримати від цієї ради: розуміння санкцій, якщо Туреччина не знизить напруженість і не повернеться за стіл діалогу», – підкреслив Дендіас.

На питання, що Греція може очікувати в період до саміту ЄС, глава грецького МЗС сказав, що він може тільки відповісти, на що можна сподіватися. «Я хотів би сподіватися на те, що Туреччина повернеться до логіки, припинить провокації, припинить свавілля, припинить порушення міжнародного права і таким чином дозволить Греції повернутися до процедури обговорення одного єдиного питання, а саме континентального шельфу і морських зон над ним. Але на якій базі? Тільки на основі міжнародного права і морського права», – підкреслив міністр.

На питання, що є червоною лінією для Греції, коли вона повинна буде відреагувати на турецькі провокації, Дендіас відповів: «Конституція країни. Захист суверенітету і суверенних прав Греції»

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button