КультураТуреччинa

ЗМІ: Туреччина надала статус мечеті стамбульської церкви Христа Спасителя в Полях

Уряд Туреччини надав статус мечеті ще одному пам'ятнику Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО-монастирю в Стамбулі з візантійською церквою Христа Спасителя в Полях, повідомляє грецьке радіо і телебачення (ЕРТ) з посиланням на публікацію в турецькій урядовій газеті.

«Після Собору Святої Софії уряд Ердогана вирішив перетворити ще один об’єкт Всесвітньої культурної спадщини в мечеть — монастир Хору в Константинополі (в Греції продовжують використовувати історичну назву Стамбула ). У п’ятницю вранці було опубліковано урядову постанову, за допомогою якої негайно буде реалізовано рішення, прийняте в 2019 році, і будуть приховані унікальні за красою мозаїки, як це сталося у випадку з собором Святої Софії», — цитує повідомлення ЕРТ ТАСС.

Агентство нагадує, що монастир хору був побудований в 534 році і є одним з найстаріших історичних пам’яток Стамбула, відомому своїми унікальними фресками і мозаїками візантійського періоду. Будівля була перетворена в мечеть, як і собор Святої Софії, після завоювання Константинополя — столиці Візантійської імперії — турками-османами в 1453 році. Монастир хору використовувався як мечеть протягом 434 років і був перетворений в музей Карі в 1945 році. Державна рада Туреччини вирішила перетворити його в мечеть в 2019 році, вважаючи, що рішення влади 1945 року було незаконним. Дане рішення досі не виконувалося, повідомляє ЕРТ.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button