ЕкономікиТуреччинa

«ЦБ Туреччини має намір посилити політику іншими інструментами, залишивши ставки без змін»

Згідно з опитуванням економістів, проведеним агентством Reuters, Центральний банк Туреччини, як очікується, збереже на цьому тижні базову кредитну ставку на рівні 8,25% без змін навіть після того, як ліра впала до рекордно низького рівня.

За повідомленням Reuters, більшість економістів не очікують змін кредитної ставки. П’ятеро з 16 опитаних економістів відзначили підвищення ставок на 25 базисних пунктів, або 0,25 процентних пункту, і на 175 базисних пунктів.

Відзначається, що ЦБ Туреччини залишив базову процентну ставку на колишньому рівні в червні і липні, пославшись на інфляційний тиск, після того, як з липня 2019 року знизив її з 24% з метою підтримки економічної політики уряду, спрямованої на зростання. Минулого літа президент Реджеп Таїп Ердоган звільнив і змінив главу ЦБ за нездатність знизити вартість кредитування, вказується в статті.

Разом з тим, повідомляє агентство, політики Туреччини можуть збільшити середню вартість субсидування банків за допомогою інших засобів, таких як підвищення ставки одноденного кредитування або ставки вікна пізньої ліквідності, сказали два економісти, які не прогнозують змін у базовій ставці.

Середньозважена вартість субсидування банку минулої п’ятниці зафіксувалася на позначці 9,06% через так звані «допоміжні заходи» порівняно з 7,34% на 16 липня.

Reuters зазначає, що середня оцінка середньозваженої вартості фінансування на кінець серпня склала 10,13%. Прогнози 12 економістів коливаються від 9% до 11,25%, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що базова процентна ставка Туреччини становить 8,25% в порівнянні з інфляцією споживчих цін в 11,8%. Ердоган виступає проти підвищення процентних ставок, стверджуючи, що вони сприяють зростанню інфляції. Як відзначають ЗМІ, дана точка зору суперечить загальноприйнятим економічним уявленням, згідно з якими більш високі витрати за позиками є ефективним інструментом боротьби з інфляцією.

В ході опитування п’ятеро економістів заявили, що банк, ймовірно, збереже базову ставку без змін до кінця року, в той час як четверо інших очікують підвищення. Оцінки збільшення варіюються від 75 до 375 базисних пунктів.

За даними Reuters, Середня оцінка середньозваженої вартості фінансування на кінець року досягне 11,5%, в той час як ще дев’ять економістів вважають, що вона зафіксується на позначці від 10% до 13,75%.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button