ПолітикаСвітТуреччинa

Глава ЄК: Ніщо не може виправдати загрози Туреччини на адресу Греції та Кіпру

Голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйен заявила 16 вересня, що ніщо не може виправдати залякування Туреччиною Греції і Кіпру в східному Середземномор'ї в суперечці з приводу енергоресурсів.

«Туреччина є і завжди буде важливим сусідом. Але незважаючи на те що ми знаходимося близько один до одного на карті, здається, що відстань між нами збільшується», — цитує фон дер Ляйен Reuters.

Крім того, президент кіпріотів-греків Нікос Анастасіадіс підкреслив 16 вересня, що Кіпр готовий вести переговори з Туреччиною з метою врегулювання розбіжностей, але тільки «без шантажу і погроз».

Нагадаємо, що обидві країни залучені в суперечку про права на буріння в Середземному морі, і 15 Вересня Туреччина заявила, що продовжила діяльність бурового судна в спірних водах біля берегів Кіпру до 12 жовтня.

«Нікосія завжди була готова до діалогу, але для того, щоб він був ефективним, він повинен чітко ґрунтуватися на принципах міжнародного права, без шантажу і погроз», — сказав Анастасіадіс після переговорів в Нікосії з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, який головує на самітах ЄС.

Президент кіпріотів-греків зазначив, що рішення Туреччини продовжити операції бурового судна Yavuz було прийнято в той час, коли Європейський Союз, членом якого є Кіпр, робив ряд ініціатив, спрямованих на зниження напруженості в регіоні.

Видання зазначає, що лідери ЄС мають намір знайти спосіб розрядити напруженість у Східному Середземномор’ї під час саміту, запланованого на 24-25 вересня.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button