ЗМІНаука та ITСвітТуреччинa

Human Rights Watch розкритикувала закон Туреччини про соціальні мережі, і назвала його цензурою

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила 27 липня, що зусилля турецького уряду щодо зміцнення контролю над соціальними мережами значно підвищать онлайн-цензуру, особливо в світлі поганої репутації країни в області свободи слова.

Турецький уряд прийняв поправку до закону про інтернет з метою змусити платформи соціальних мереж, такі як Twitter, Facebook і YouTube, виконувати будь-які вимоги уряду щодо блокування або видалення контенту.

«Новий закон дозволить уряду контролювати соціальні мережі, видаляти контент за бажанням і переслідувати окремих користувачів. Соціальні мережі-це рятувальний круг для багатьох людей, які використовують їх для доступу до новин», – сказав Том Портеус, заступник директора Human Rights Watch.

Після прийняття закону компанії соціальних мереж з більш ніж одним мільйоном користувачів в день повинні відкрити своє представництво в Туреччині. Покаранням для компаній, які не дотримуються правил, будуть штрафи і скорочення каналу до 90%, що фактично є блокуванням доступу.

Правозахисники висловили стурбованість тим, що дотримання запитів на видалення також спричинить за собою передачу особистих даних окремих користувачів за розпорядженням суду.

«Для всіх, хто цінує і відстоює свободу слова, дуже важливо усвідомлювати, наскільки руйнівними будуть ці нові обмеження в країні, де самодержавство будується на прагненні придушити ЗМІ і всі критичні голоси. Компанії соціальних мереж повинні голосно і недвозначно закликати Туреччину відмовитися від цього закону, а ЄС повинен рішуче підтримати цей заклик», – підкреслив Портеус.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button