ЕкономікиТуреччинa

«ЦБ Туреччини, можливо, доведеться підвищити процентні ставки»

Центральному банку Туреччини, ймовірно, протягом року доведеться підвищити процентні ставки після зниження їх до 8,25% в цьому році з 24% в липні 2019 року.

На засіданні в четвер банк має намір зберегти базову ставку кредитування, проте інфляційний тиск, швидше за все, змусить його підвищити ставки в майбутньому, повідомляє Bloomberg з посиланням на економістів.

«У міру відновлення внутрішнього попиту і зростання цінового тиску наступним кроком буде підвищення. Перше збільшення припаде на першу половину 2021 року, але більш різке, ніж очікувалося, відновлення попиту може привести до підвищених ризиків для стабільності цін, що спонукає Центральний банк діяти раніше», — вважають економісти JPMorgan, в тому числі Яркін Джебеджі.

Економісти, які взяли участь в опитуваннях Bloomberg, Reuters і Анадолу, очікують, що банк збереже процентні ставки на засіданні Комітету з грошово-кредитної політики в четвер.

Інфляція в Туреччині в червні зросла до 12,6%, відхиляючись від прогнозу Центробанку на кінець року в 7,4%. Дана обставина спонукала банк зберегти процентні ставки незмінними на засіданні минулого місяця. Інфляція споживчих цін у травні склала 11,4%, у той час як у жовтні цей показник зафіксувався на позначці 8,6%.

Треба зазначити, що турецький ЦБ стикається з політичним тиском щодо збереження низької вартості запозичень. Президент Реджеп Тайіп Ердоган відправив у відставку керуючого банку в липні минулого року і заявив, що більш високі процентні ставки сприяють зростанню інфляції, що суперечить традиційному економічному мисленню.

За словами Bloomberg, економіст брокерської компанії Tera Securities в Стамбулі Енвер Еркан вважає, що зниження загальної інфляційної тенденції необхідно.

«Ми вважаємо, що центральний банк завершив цикл зниження процентних ставок», – зазначив Еркан.

Економісти Goldman Sachs також прогнозують підвищення ставок, посилаючись на необхідність залучення іноземного капіталу і скорочення валютних резервів ЦБ, пише Bloomberg. Цього року банк витратив десятки мільярдів доларів своїх резервів на підтримку ліри, яка в травні впала до рекордно низького рівня в 7,269 за долар.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button